Изложба фотографија „Вода“, аутора Јована Шурдиловића

22. април 2010, 20 сати, Дом културе – Неготин

Дан планете Земље – 22. април, Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Еколошко друштво „Бадем“ Неготин обележили су отварањем изложбе фотографија „Вода“ аутора Јована Шурдиловића.

Овог провереног мајстора фотографије, који више од пола века важи за једног од најпознатијих и најпоузданијих хроничара времена, иако не живи у овом граду, и Неготинци доживљавају на посебан начин и изражавају му поштовање не само као уметнику, већ и као човеку кога карактеришу скромност и ведар дух. Захваљујући Јовану Шурдиловићу и уметнички фонд Дома културе „Стеван Мокрањац“ од пре неколико година богатији је за значајан број фотографија Вратне и Рајачких пимница, које за Неготин немају само значај туристичке понуде.

Циклус Шурдиловићевих фотографија о води, који је у галерији Дома културе била у прилици и неготинска публика, доноси нови поглед на овај основни природни елемент, који није само извор живота већ и сила која угрожава и узима животе. Уметник је бирао тренутке у којима вода своје искуство исказује у савладавању препрека на свом путу.
На отварању изложбе Шурдиловићевих фотографија у Неготину, говорили су: мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма у Дому културе и Данило Петровић, професор биологије и председник Еколошког друштва „Бадем“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани