ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

NEG_2132У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину је обележена 166. годишњица  рођења славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца.  На споменик српског и неготинског великана у дворишту његове родне куће, на дан његовог рођења,  цвеће су положиле делегације Општине Неготин, Дома културе и фестивала „Мокрањчеви дани“, Музеја Крајине и хора Цркве Свете Тројице. Пред бистом Стевана Мокрањца у градском парку у Неготину, на исти начин почаст Мокрањцу одале су делегације школа које носе његово име, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин и истоимене основне школе из Кобишнице, Градског хорског ансамбла „Мокрањац“, Месне заједнице Мокрање и КУД-а “Стеван Мокрањац“ из Неготина.

Обележавање дана рођења Стевана Мокрањца настављено је у Дому културе „Стеван Мокрањац“ где је, поводом славе Свети Стеван, имендана Мокрањца,  уз појање црквеног хора којим је дириговала Светлана Кравченко, обављено резање славског колача. Свештеник Марко Пајчин је у свом обраћању указао на значај културе и изразио наду да ће неготинска институција културе , ускоро, по окончању пандемије коронавируса, широм отворити врата својој верној публици.

web_NEG_2285Традиционално, на дан рођења Стевана Мокрањца промовисан је најновији, 23. број часописа за културу „Мокрањац“. О назјначајнијим темама објављеним у часопису говорили су професор  др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник „Мокрањца“, селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“ и Стефан Цветковић, члан Редакције..
.

„Часопис је великим делом посвећен  програмима 55. „Мокрањчевих дана“, подсетила је Соња Маринковић и још  и још нагласила.

NEG_2276- Из приказа фестивалских програма из пера разних аутора, издвојила бих критички осврт и посебан угао гледања др Тамаре Адамов Петијевић на концерт виолинисте Стефана Миленковића, али и текст о његовој каријери, од најмађих дана, до данас и рушењу граница између класичне и популарне музике. Посебна пажња посвећена је Натпевавању хорова и учешћу изузетних хорских ансамбала. Скренула бих пажњу читаоцима  и на научни рад др Мирадета Зулића на тему „Мокрањчева дjела на репертоару српских певачких друштава у Босни и Херцеговини у међуратном периоду“, који је промовисан на 55.“Мокрањчевим данима“. У часопису подсећамо и на посебно вече које нам је у дворишту Мокрањчеве куће приредио млади виолончелиста Немања Станковић. Овај млади музичар плени једноставношћу и скромношћу, а уједно и огромном уметничком снагом. Атрактивну димензију Фестивалу дала је плесна трупа „Una Saga Serbica“, а посебан украс представљала је изложба фотографија мајстора фотографије из Неготина, Драгослава Илића.
- Желим да одам признање Дому културе који истрајава на часопису „Мокрањац“ јер, у овим несигурним временима, треба много снаге и храбрости да се одржи континуитет публикације која је и поред знатно пооштрених услова успела да задржи статус научне.

Након промоције часописа „Мокрањац“, приређен је концерт младог и атрактивног гудачког квартета „Мераки“ из Београда, који чине студенткиње мастер студија за камерну музику на Факултету музичке уметности.  Неготинска публика била је у прилици да ужива у делима Лудвига Ван Бетовена и Дејана Деспића.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани