КЛАСИКА У 11

kl_11_2На градском тргу у Неготину, последњег фестивалског дана 56. „Мокрањчевих дана“, у програму Класика у 11, наступио је хор учесника семинара „Диригентско ходочашће“ под управом руководилаца др ум. Тамаре Адамов Петијевић и др Милоја Николића.

Концерт је отворен Другом Мокрањчевом руковети, потом је изведена Византијска молитва „Кирије елеисон“ и „Све што дише нека слави Господа“. Бројна публика на градском тргу имала је прилику да чује и „Тропар Св. Јована“ Косте Манојловића, а за крај наступа, учесници семинара извели су Мокрањчеву композицију „Тебе поем“.

Семинар воде др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент и др Милоје Николић, диригент и музички теоретичар. Учесници семинара, ове године,  посебно, имају прилику да усаврше своје знање и вештине у области дириговања православне духовне музике на богослужењу и да се ближе упознају са специфичностима  рада црквеног диригента.

- Све је више црквених хорова, а та област се не изучава довољно у школама и на факултетима, па се указала потреба за додатном едукацијом. Ми их учимо како се развијати као црквени диригент, проучавамо читање хорске партитуре и однос према тексту. А с обзиром да смо у Неготину, овај концерт почињемо и завршавамо Мокрањчевим композицијама- најавила је др Тамара Адамов Петијевић.

Учесници семинара за диригенте „Диригентско ходочашће“, који се већ пети пут организује под окриљем Фестивала Мокрањчеви дани, а у организацији Српске хорске асоцијације, ове  године долазе из Косовске Митровице, Подгорице, Чачка, Крагујевца, Кладова и Неготина.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани