КУД ИЗ ЈАСЕНИЦЕ ПОБЕДНИК „СУСРЕТА СЕЛА 2018.“

DSC_0266Титулу свеукупног победника овогодишње, 45. по реду традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством Општине Неготин, понело је  Културно уметничко друштво  „Живорад Петровић-Дудић“ из Јасенице.  Изузетни насупи и значајан допринос  на очувању културних вредности народне традиције чланова КУД-а  из Јасенице, у конкуренцији 10 учесника,  током два круга такмичења, оцењени су са укупно 203 поена. Диплому свеукупног победника и новчану награду од 30.000 динара представнику КУД  „Живорад Петровић-Дудић“  уручио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин на завршној смотри „Сусрета села 2018.“ приређеној  на градском тргу у Неготину.

Друго место и награда од 20.000 динара, за освојена 202 поена , припала је Културно уметником друштву „Воја Чурић“ из Кобишнице. Трећу позицију са 201. поеном и награду од 10.000 динара освојило је КУД „Флоричика“ из Јабуковца.

По први пут ове године додељено је и специјално признање –Повеља Дома културе „Стеван Мокрањац“ за очување традиционалне културе. За несебичан и дуготрајни рад и стваралачки допринос у очувању традиционалне културе, ове године,  Повеља је  додељена Владани Станојевић из Тамнича.

Завршној смотри „Сусрета села 2018.“ претходио је дефиле учесника у народним ношњама који су на тај начин приказали део културног блага створеног у народној радиности.

Програм завршне смотре отворен је наступом прошлогодишњег победника, КУД „Флоричика“ из Јабуковца. Чланови овог КУД-а публици су се представили  својим народни оркестром, наступом Данијела Бароновића, извођача народне песме и на крају дечијом изворном фолклорном групом.

На сцени су се потом смењивале тачке оцењене као најуспешније током два круга такмичења. Члан КУД “Карбулово“ из Карбулова, Градимир Стаменковић извео је  изворну мелодију на фрули, а затим  је наступила омладинска изворна фолклорна група из овог села. Испред КУД „Младост“ из Чубре представили су се изворни оркестар и дечија изворна фолклорна група. Наступ КУД „Чучук Стана“ из Сикола обележила је омладинска изворна фолклорна група. Деса Антић са изворном песмом и омладинска изворна група, представили су КУД „Врело“ из Шаркамена. Испред КУД „Живојин Тодоровић“ из Тамнича, старија изворна фолклорна група. КУД „Прераст“ из Штубика представили су Александар Иванов извођењем изворне и Радомир Пајић народне песме, а затим и омладинска фолклорна група са сплетом игара у кореографији: „ Бела Паланка“. Изворном песмом Слободанке Петровић почело је представљање КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице, уследило је казивање умотворине Лазара Флорића а онда и наступ омладинске фолклорне групе са кореографијм „Игре неготинске крајине“. КУД „Живорад Петровић-Дудић“ представили су  инструменталиста на фрули Немања Станојевић и вокални солиста Тамара Пауновић извођењем изворних песама, а на крају је наступила и омладинска фолклорна група са кореографијом  „Сплет влашких игара“.

У име организатора Дома културе „Стеван Мокрањац“ захвалнице су додељене  свим културно уметничким друштвима које су претходних месеци учествовале у традиционалној смотри „Сусрети села 2018.“.

Манифестацију изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2018.“ затворио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани