СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Кристина Траиловић из ОШ „Павле Илић Вељко“ из Прахова и Трифун Ђорђевић, ђак ОШ „Бранко Радичевић, представљаће Борски округ на 54. Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, 19. и 20 маја.
Учеснике Окружне смотре рецитарора „Песниче народа мог“ одржане у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину оцењивао је жири у саставу: Весна Тешовић, професор књижевности и српског језика, директор Библиотеке у Бору, Предраг Грбић, глумац позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару и Мирослав Стојменовић, професор српског језика и књижевности у ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару. Учеснике смотре, просветне раднике, чланове жирија и госте поздравила је Јованка Стефановић-Станојевић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“.
- Задовољство је бити са вама у Дому културе „Стеван Мокрањац“, који нам сваке године отвара врата велике сцене, због вас, младих рецитатора – чувара културе говора.
Ви дајете највећи допринос очувању лепоте изговорене речи, негујете наш језик. Захваљујући управо вама, и вашим наставницима, опстаје смотрa рецитатора, као део велике републичке манифестације која носи назив “ Песниче народа мог“.
На Окружној смотри рецитатора у Неготину Милица Ћосић, чији је ментор Слађан Михајловић, освојила је прво место у старијем узрасту. Кристина Траиловић, уз подршку ментора Марте Радосављевић била је најбоља у средњој категорији, а Трифун Ђорђевић, са ментором Јованом Родић, у млађој категорији.
Друго место на Окружној смотри у старијем узрасту припало је Јовани Лекић, а треће Елени Стингић, ученицама Неготинске гимназије. У средњој категорији такмичара друго место на Окружној смотри рецитатора освојила је Ања Тричковић , а треће Мина Радивојевић, обе из ОШ „Вера Радосављевић“. У најмлађем узрасту, друго место на Окружној смотри додељено је Маји Димитријевић из ОШ“Бранко Радичевић“, а треће Леи Рајић из ОШ „Вера Радосављевић“.
Окружној смотри рецитарора „Песниче народа мог“, претходила је Општинска смотра, такође одржана у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.
Прво место на Општинској смотри у старијем узрасту освојила је Милица Ћосић, друго Елена Стингић, а треће Јована Лекић, ученице Неготинске гимназије. У конкуренцији 14 такмичара из основних школа неготинске општине, прво место у средњем узрасу на Општинској смотри освојила је Мина Радивојевић из ОШ „Вера Радосављевић“, друго месо припало је Кристини Траиловић из ОШ „Павле Илић Вељко“ из Прахова, треће Ањи Тричковић из ОШ „Вера Радосављевић“, док је похвала додељена Софији Војиновић из ОШ “Павле Илић Вељко“ из Прахова. Најбољи на Општинској смотри у млађој категорији, која је окупила највећи број учесника, укупно 16, био је Трифун Ђорђевић, ђак ОШ „Бранко Радичевић“, друго место припало је Леи Рајић из ОШ „Вера Радосављевић, треће Маји Димитријевић из ОШ“Бранко Радичевић“, а похваљена је Мина Миливојевић, ученица ОШ“Вук Караџић“ из Неготина.
Награђеним и похваљеним учесницима Општинске и Окружне смотре рецитатора „Песниче народа мог“ додељене су дипломе Дома културе „Стеван Мокрањац“ и књиге, поклон Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ из Неготина. Свим учесницима смотри и просветним радницима, њиховим менторима, додељене су Захвалнице.
Организатори Општинске и Окружне смотре рецитатора „Песниче народа мог“ у Неготину су Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Народна библиотека „Доситеј Новаковић“.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани