Архиве: 2022

24. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – ЕХО МУЗИКЕ

web_24_likovna-kolonija
У петак 01. јула почиње 24. Ликовна колонија Ехо музике. На колонији учествује деветоро уметника. Ликовни радови учесника овогодишњег сазива, биће приказани на изложби у оквиру фестивала Мокрањчеви дани  2022. године. Ликовна колонија траје од 01. до 06. јула.

У НЕГОТИНУ ОДРЖАН ВЕФ

web2За лауреата Вокалног етно фестивала младих- ВЕФ, у категорији традиционалног певања, проглашена је Певачка група „Вретено“ из Банатског Карађорђева. Првом наградом у истој категорији традиције, овенчана је Женска певачка група „Гусле“ из Кикинде. Певачкој групи Одсека за традиционално певање и свирање МШ „Мокрањац“ из Београда припала је друга награда, а исти пласман бележи и Катедра за традиционалну музику и игру ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ из Скопља, у Северној Македонији, чији је наступ приказан у онлајн формату.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „MЕТЕОРИ – КОЛОРИСТИЧКИ ЦРТЕЖИ“

web_04У уторак 21. јуна, у галерији Дома културе, отворена је изложба академске сликарке Драгане Катић. Поставка обухвата избор колористичких цртежа из циклуса „Метеори“. Представљено је 40 радова рађених техником сувог пастела на папиру. Изложба траје до 5. јула.

.

.

ОДРЖАНИ „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“ У ШТУБИКУ

PLAKAT-2022Манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичај“, одржана је 19. јуна у Штубику. Почела је дефилеом учесника и обраћањем Ненада Војиновића, директора Историсјког архива у Неготину, поводом  обележавања 215. годишњице битке на Штубику и Малајници.

-Деветнаестог  јуна 1807. године, пре 215 година, завршен је други део битке на Штубику и Малајници у којој је устаничка српска војска заједно са Русима однела потпуну победу. Са наше стране у том страшном боју пало је 200 бораца и 130 Москова, како их је Карађорђе звао. Живо сећање и прослављање ових великих јунака дају храну и мелем душама нашим и стремљење ка сваком добру, а сећањем на њих отржемо их од заборава и пред собом, по речима Владике Николаја имамо живу галерију својих великих и светлих духова. Нека им је вечна слава и хвала!

МЕЂУНАРОДНИ ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ – НЕГОТИН 2022.

WEF2022

Петак,  24. 06. 2022. у 19 сати
КОНЦЕРТ ПРОШЛОГОДИШЊИХ ПОБЕДНИКА  ВЕФ-а

Женска пјевачка група „Ђуде“, Колашин,
Црна Гора
Дечија клапа „Приморкиње”, Будва,
Црна Гора

МУЗИЧКИ ПАВИЉОН  У ГРАДСКОМ ПАРКУ

Субота,  25. 06. 2022. у 18 сати
ТАКМИЧАРСКО ВЕЧЕ

ДОМ КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ” НЕГОТИН

<

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

22.јун /СРЕДА/
JURASSIC WORLD – DOMINION
СВЕТ ИЗ ДОБА ЈУРЕ – НАДМОЋ, 20.00 сати
Улазница: 300 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције од 18.00 сати.

23. јун /ЧЕТВРТАК/
LIGHTYEAR
БАЗ СВЕТЛОСНИ
, 18.00 сати
Улазница: 250 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције од 16.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

ИЗЛОЖБА, ДРАГАНA КАТИЋ

web_DKaticИзложба
Драгана Катић

Метеори – колористички цртежи

Галерија Дома културе
Уторак, 21. јун у 20.00 сати
.
ДОБРО ДОШЛИ

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“

web_7У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у четвртак 16. јуна промовисана је књига „Што си ти срећан човек“ Божидара Р. Благојевића, историчара и дугогодишњег директора Историјског архива у Неготину.

О књизи, чији је поднаслов „Сусрети и сећања“, а која је у односу на прво издања допуњена са стотинак нових страница, говорили су аутор и др Алемпије Вељовић, пензионисани професор Факултета техничких наука у Чачку.

49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

PLAKAT-2022“Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, којом се одржава сећање на херојску битку на Штубику и Малајници из 1807. године, биће одржана у недељу, 19. јуна у Штубику.

На 49. “Крајинским обичајима”, који почињу у 10 сати, наступиће културно-уметничка друштва из Кобишнице, Јабуковца, Буковча, Сикола, Шаркамена, Подгорца и села домаћина, Штубика.  Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама а, традиционално, и избор најлепше чобанице.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ, АУТОРА БОЖИДАРА БЛАГОЈЕВИЋА

web-Boza-BlagojevicДом  културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину
Вас позива
на промоцију књиге под насловом
„ШТО СИ ТИ СРЕЋАН ЧОВЕК“
аутора Божидара Благојевића

књига  говори о великим  људима који су корачали  малим  Неготином
Промоција ће се одржати у галерији Дома културе у четвртак 16.јуна 2022.године са почетком у 19 часова.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

28.4.2022_9_48_21_Divljaci_SRB
15.јун /СРЕДА/
ДИВЉАЦИ,  20.00 сати
Улазница: 300 динара

Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 18.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

ЗАВРШЕНИ 47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

web_1ssela2022

ЦВЕТИЋИ ИЗ ЈАБУКОВЦА НА 34. СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ СРБИЈЕ У БАДЊЕВЦУ

web_Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKAУ организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и под  покровитељствим Општине Неготин, у суботу, 4. јуна, дечија фолклорна група АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца представљала је Општину Неготин на централној државној манифестацији народног стваралаштва деце Србије, у Бадњевцу (Општина Баточина).

.

.

..

КОБИШНИЦА НА ХОМОЉСКИМ МОТИВИМА У КУЧЕВУ

web_KUD-Voja-Curic-Kobisnica54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“ одржана је у Кучеву, од 1. до 4. јуна 2022. године.

Најзначајнији део програма Смотре је Концерт народних уметника, али и концерт „Дечје стваралаштво“, као и низ традиционалних програма као што су Продајна изложба хомољског сира и меда, Демонстрација испирања злата на обали Пека, Такмичење „Златне руке“, Базар старих заната, разне изложбе, промоције, концерт…

47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ 2022, У БУКОВЧУ И СИКОЛУ

web_ssela2022

3. јун 2022, Буковче
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин настављена је 03. јуна 2022. године у Буковчу. Културно-уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ из Буковча угостило је чланове КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, уз приказ игранке поводом заветине.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

8.јун /СРЕДА/
TOP GUN – MAVERICK
ТОП ГАН – МАВЕРИК,  20.00 сати
Улазница: 300 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 18.00 сати.

9. јун /ЧЕТВРТАК/
THE BAD GUYS
ЛОШИ МОМЦИ, 18.00 сати
Улазница: 250 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 16.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

1.јун /СРЕДА/
Doctor Strange in the Multiverse of Madness

ДОКТОР СТРЕЈНЏ У МУЛТИВЕРЗУМУ ЛУДИЛА,  20.00 сати
Улазница: 300 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 18.00 сати.

2. јун /ЧЕТВРТАК/
Die Häschenschule – Der große Eierklau
ЗЕЧИЈА АКАДЕМИЈА – НЕМОГУЋА МИСИЈАЈА, 18.00 сати
Улазница: 250 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 16.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

„СУСРЕТИ СЕЛА“ ПОЧЕЛИ У КОБИШНИЦИ

web_otvaranje-ssela2022Честитајући крајинским аматерима на истрајности у чувању изворног народног блага, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, означио је у недељу 29. маја почетак традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2022.“

.

.

ЈУБИЛАРНИ 20. ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

web_1У сали Дома културе одржан је традиционални, ове године јубиларни 20. годишњи концерт Културно уметничког друштва „Стеван  Мокрањац“ . Неготинска публика  топло је поздравила атрактиван програм са око 100 учесника, чланова КУД „Стеван Мокрањац“ и њихове госте.

Почетак двадесетог по реду традиционалног годишњег концерта Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ , у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ , под покровитељством Општине Неготин, означио је оркестар овог ансамбла. Концерт су отворили најстарији чланови ансамбла са Староградским играма у кореографији Дејана Ивковића. Публика је потом уживала  и у Играма из Хомоља, које је на сцену донео први ансамбл КУД „Стеван Мокрањац“ у кореографији  Живорада Ивковића.

47. СУСРЕТИ СЕЛА

web_ssela2022Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин, после двогодишње паузе, почеће у недељу  29. маја 2022. године од 20 сати у Кобишници, месној заједници која је 2019. године понела титулу свеукупног победника. Културно – уметничко друштво „Воја Чурић “ угостиће чланове АКУД-а „ Флоричика “ из Јабуковаца.

Своје учешће у Смотри, која се организује по 47. пут, пријавило је 5 села:  Кобишница, Јабуковац, Буковче, Сиколе и Шаркамен.

Манифестација, коју традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством Општине Неготин, ове године биће ревијалног карактера.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани