КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ХОРСКОГ ПЕВАЊА

web_Dan-horskog-pevanja

Поводом обележавања Светског дана хорског певања, у неготинском Дому културе, 14. децембра /четвртак/ са почетком у 20 сати, биће одржан концерт хорова

Учествују:
- ХОР WALLACHIA Неготин,
диригент Драгана Мариновић Симоновић
- КАМЕРНИ ХОР ЛАВИРИНТ Зајечар,
диригент Жељка Пауновић
- НЕГОТИНСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО,
диригент Данило Перковић

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН
ДОБРО ДОШЛИ!

ПРЕДСТАВЉАМО УЧЕСНИКЕ КОНЦЕРТА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ХОРСКОГ ПЕВАЊА У НЕГОТИНУ 14. ДЕЦЕМБРА 2023.

Hor-WallachiaХор „Wallachia“, Неготин
уметнички руководилац и диригент: Драгана Мариновић – Симоновић

Хор „Wallachia“ основан је пре само три године и делује при Градском хорском ансамблу „Мокрањац“. Реч је о првом, самим тим и јединственом хорском ансамблу влашке националне заједнице у Србији, чији рад се заснива на модернизацији савременог стваралаштва влашке музике кроз хорско извођење.
Пројекте хора „Wallachia“, којима се негују и културне и језичке особености влашке националне мањине и подстиче узајамно поштовање, разумевање и сарадња међу свим људима који живе на територији Републике Србије и дијаспоре, суфинансирају Министарство културе Републике Србије и Општина Неготин.
Од првог наступа до данас, хор је добио бројне позитивне критике етномузиколога, музичких педагога и критичара, диригената и композитора.
Неготинска публика упознала их је кроз наступе на фестивалима: „Гергина“, „Крајинска берба“ у Рогљеву, ТВ-емисији „Неготинска здравица“, 16. Међународном сајму меда и вина… Наступали су на Етно фестивалу у Кладову, „Капетан Мишиним данима“ у Доњем Милановцу, приредили концерт у оквиру програма „Летњи интермецо“ на Археолошком налазишту „Лепенски вир“, „Крајинска берба“- Рогљево, учествовали су и на 57. „Мокрањчевим данима“ у Неготину.
Хор „Wallachia“ Градског хорског ансамбла „Мокрањац“ из Неготина, на наступима изван Србије, имао је запажене резултате на пољу културе и афирмације савременог музичког стваралаштва у области влашке музике, али неизоставно и представљање и интернационализацију дела музичког стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца.
Уз репертоар чију окосницу чине влашке композиције у аранжаманима који се наменски пишу за овај хор, „Wallachia“ на гостовањима у иностранству, као својеврсну музичку личну карту града из којег долази, обавезно изводи бар једну композицију Стевана Мокрањца. За три године постојања, у своју биографију хор је уписао гостовања у Бечу (Аустрија), Темишвару и Турн Северину (Румунија), Видину (Бугарска) и Вићенци (Италија).
У 2023. години хор „Wallachia“ је свакако био неготински хор са највише јавних наступа у земљи и иностранству, па је својим радом и залагањем оправдано заслужио и позив за учешће у програму којим Дом културе „Стеван Мокрањац“ обележaва Светски дан хорског певања.
.
hor-Lavirint-ZajecarКамерни хор „ЛАВИРИНТ“ Зајечар,
диригент Жељка Пауновић
Kамерни хор „Лавиринт“ је формиран у марту 2001. године у Зајечару. Од тада је, поред сталних 10 до 15 чланова који су спремни за наступ, кроз хор прошло више од 50 певача, различитих професија и година.
Све активности хора заснивају се на љубави према музици и певању, дружењу, бескрајној вољи и ентузијазму свих чланова и диригента. Резултат тога је велики број концерата и освојених награда у земљи и иностранству.
На репертоару „Лавиринта“ налазе се композиције домаћих и страних аутора, различитих стилова и епоха.
Од настанка хора, све ово у компактну целину склапа доктор медицинских наука, са највише ентузијазма и енергије, диригент Жељка Пауновић.
.
web_Neg_pevac_drustvoНеготинско певачко друштво
Уметнички руководилац и хоровођа Данило Перковић
Неготинско певачко друштво настало је из Хора Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ који је у оквиру пројекта обележавања јубилеја три деценије рада неготинске Средње музичке школе, ове године, окупио садашње и бивше ученике свих генерација.
Хор је у својој краткој биографији већ остварио запажене наступе на целовечерњем концерту у Саборној цркви Св. Тројице у Неготину, учествовао у Светосавској академији, обележавању Дана општине Неготин 12. маја, а на позив Његовог Преосвештенства Епископa тимочког Господина Илариона на Спасовдан 25. маја представили су свој програм и у Вазнесењском храму у Зајечару.
На Натпевавању хорова у оквиру 57.„Мокрањчевих дана“ у Неготину Хору Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ додељена је награда за најуспешније изведену композицију на Фестивалу за интерпретацију „Три мадригала, само мало другачија“ Константина Бабића, а хор је побрао и аплаузе и овације публике за свој наступ.
На иницијативу певача овај хорски ансамбл, на чијем се репертоару налазе дела духовне и световне музике домаћих и страних аутора, од 16. октобра 2023. године делује под називом Неготинско певачко друштво, а уметнички руководилац и хоровођа је Данило Перковић.
До краја ове године, поред наступа на Концерту поводом Светског дана хорског певања у Неготину, овај хор очекује и наступ 23. децембра у Алексинцу, где ће учествовати на Годишњем концерту Градског хора „Шуматовац“ уз хорове из Крагујевца, Суботице и Алексинца.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани