УТИСЦИ СА ЧАСА ИСТОРИЈЕ ОДРЖАНОГ У НЕГОТИНУ

web1

Поводом недавне промоције књиге „Приче из ратног романа Карловачко ратиште“ аутора Ивана Милошевића из Лесковца, организатору часа историје, како је аутор назвао ово књижевно окупљање, Дому културе „Стеван Мокрањац“, прослеђене су речи захвалности за гостопримство.

„Као аутор књиге „Приче из ратног романа Карловачко ратиште“, заједно са донатором Сашом Марјановићем, желим да се дубоко захвалим на гостопримству које смо доживели у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Истовремено, желимо да одамо велико признање у организацији програма, јер је професионализам био на највишем нивоу. Посебно се захваљујемо учесницима промоције, који су публици пренели интегрално текст рецензије књиге, аутора Томислава Чотрића и причу „Вод за снабдевање“, која говори о храбрости старешине Зорана Крстевског и војника Саше Марјановића, приликом довожења муниције камионом у касарну у Мекушју. Том приликом они су свесно ризиковали своје животе, али су задатак испунили.

Захваљујемо се и публици која је попунила сва места у галерији Дома културе и у једном даху пропратила промоцију и дугим аплаузима поздравила учеснике програма. Највише аплауза је добио ваш суграђанин, у причи описан старешина вода Зоран Крстевски, и у мирнодопским условима један јако скроман човек.

Иначе, ми смо град Неготин изабрали за промоцију књиге из неколико важних разлога. Неготин је ушао у српску историју, као град у коме су се одиграли многи историјски догађаји у прошлости, а Неготинска Крајина је имала велику улогу у обнови српске самосталности.

У новој историји српског ратовања, где се у мојој књизи ово раздобље описује, слободарски дух Неготинске Крајине није се угасио. Потомци легендарног “Хајдука Вељка“ масовно су учествовали у одбрани српског народа у Хрватској и у одбрани наше Свете Земље, Косова. Целокупна војска са старешинама и резервистима из касарне у Неготину, прикључила се зајечарској бригади. Јунаштво и храброст многих старешина и војника је описано у књизи. Зато је одазив ветерана – старешина и војника на промоцији био велики. Промоцији у Неготину посебан печат дала су питања и похвале грађана, као и дружење ветерана рата у завршници скоро двосатног дружења у Дому културе, током којег су евоциране ратне успомене сабораца од којих се многи нису видели дуже од  тридесет година. Ти сусрети су били јако дирљиви и радосни.

Због тога смо донатор књиге, Саша Марјановић и ја, Иван Милошевић, њен аутор искрено захвални и цео овај догађај који ће уз белешке о промоцијама у још неким  местима бити теме другог допуњеног издања књиге „Приче из ратног романа Карловачко ратиште“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани