КОНЦЕРТ “ ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ТРИО”

web_VlatkoВлатко Стефановски, македонски гитариста светског гласа, на концерту за све генерације у препуној сали Дома културе у Неготину, разгалио је публику 53.“Мокрањчевих дана“. Са њим су наступили чланови његовог триа: Ђоко Максимовски на бас гитари и Дино Милосављевић, бубњеви.Легенда ex-yu рок сцене, Влатко Стефановски, показао је своје умеће свестраног уметника и од првог трена поделио емоције са публиком која је крај концерта дочекала на ногама.

Свој контакт са композитором Стеваном Стојановићем Мокрањцем, Стефановски налази у обрадама изворних народних песама које прожимају велики део његовог репертоара. Тако је публика на почетку чула његову врхунску обраду песме „Македонско девојче“, а потом и народних кола. Смењивали су се затим хитови са бројних албума које је Стефановски током богате каријере снимио,као и музика писана за филмове, да би у послењој трећини концерта, публику подигао на ноге  незаборавним хитовима  своје некадашње групе „Леб и сол“:„Чувам ноћ од будних“, „Мамурни људи“, „Као какао“, „Чукни во дрво“, „Скопје“…

Влатко Стефановски, један од највећих гитарских виртуоза са ових простора, уметник  познат по специфичној техници свирања и звуку свог инструмента, рођен је 1957. године у Прилепу, у породици позоришних уметника. Почео је да свира гитару са 13 година. У познијим тинејџерским годинама основао је „Леб и сол“ – групу која је постала једна од најпопуларнијих и најзначајнијих на музичкој сцени тадашње Југославије. Са овим легендарним саставом је снимио 14 албума (са бројним песмама које имају статус рокенрол хитова) и одржао низ турнеја широм света. Средином деведесетих, започео је и успешну соло каријеру, о којој сведоче албуми као што су: Cowboys & Indians, Сарајево, Vlatko Stefanovski trio, Кула од  карти, Thunder from  the blue sky. Заједно  са гитаристом  Мирославом Тадићем  снимио је албуме Krushevo,  Трета мајка, Live in Belgradе, Live  in Zagreb, који представљају наставак истраживања традиционалне македонске музике, сада у извођењу на акустичним гитарама.

„Ми смо на раскрсници истока и запада. На нас утиче стара византијска музика, музика из времена османског царства, али и класична европска музика. У скорије време ту је и велики утицај поп музике, рока и џезa“- рекао је једном приликом Стефановски који је последњих година свирао и снимао широм света са великим и значајним уметницима као што су Томи Емануел, Штохело Розенберг, Џибони, Јан Акерман, Теодосиј Спасов, Стефан Миленковић, Кудси Егрунер, Бојан Зулфикарпашић, Ману Каче, Тони Левин и други.

Као солиста наступао је и снимао са Tonkunstler оркестром из Беча, Лондонским и Лајпцишким симфонијским оркестром, Филхамронијским оркестрима из Монте Карла и Љубљане, Студентским симфонијским окрестром из Скопља, Sinfonietta  оркестром из Софије, сa FoolCool џез оркестром из Словеније, као и са биг бендовима Радио телевизије Словеније, Хрватске и Србије. Аутор је музике за филмове Gypsy Magic – Столета Попова, Путовање на сунце – Јешим Устаоглу, Три летња дана – Мирјане Вукомановић, Небеска удица – Љубише Самарџића. Компонује такође и за позориште и балет. Добитник је почасног доктората Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани