KЛАСИКА У 11: KАМЕРНИ АНСАМБЛ „13 ГУДАЧА“ НА ТРГУ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

kl11-2Шести фестивалски дан 56. фестивала у славу Стевана Стојановића Мокрањца, на Тргу који носи његово име отворили су чланови Kамерног ансамбла „13 гудача“ под управом свог оснивача и уметничког руководиоца Срђана Сретеновића, који је на синоћњем концерту изводио дела нашег прослављеног композитора, академика Дејана Деспића, драгог госта и учесника „Мокрањчевих дана“.-Према музици Дејана Деспића гајим неки посебан однос. Свирам је од младих дана и са студентима сам прошао пуно његових композиција, а једна од његових композиција „Три медитације“ су део мог докторског пројекта, која је по мом укусу једна од најлепших композиција домаћих аутора написана за виолончело и оркестар, а постоји и варијанта са клавиром коју сам ја том приликом извео- рекао нам је Срђан Сретеновић.

Ансамбл „13 гудача“ представио се на тргу Деспићевом „Lupus in fabula“ у извођењу Вука Оваскаинена, виолончелисте, а извели су и две Деспићеве „Медитације“ за виолончело и гудачки оркестар.

-Срећан сам после јучерашњег концерта, музичари су дивно свирали и имали смо максималан фокус све време, публика је реаговала, чини ми се, на прави начин и имао сам тај утисак да стварно комуницирамо са њима путем музике. Оно што је јако битно, мислим да смо приказали да свака од композиција која је била на програму има неку своју, другачију причу и карактер и мислим да је свака црпела своју инспирацију из других епоха. И данас смо, ето, поново на Тргу, у програму „Kласика у 11“ и посебно ми је драго што смо и ту наступили јер поред људи који знају и дођу циљано, имате и оне који застану са стране а ми који се бавимо класично музиком и на тај смо начин у контакту са људима који први пут слушају овако нешто, али и то није толико важно колико та комуникација са публиком јер оно што ми радимо је у ствари посвећено томе – додаје Сретеновић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани