Архиве: септембар 2021

IN MEMORIAM – ИВАН ТАСОВАЦ (1966-2021)

dan evropske saradnje u negotinu (27)Чувени пијаниста и дугогодишњи директор Београдске филхармоније, Иван Тасовац, чија је изненадна смрт тужно одјекнула широм српске културне јавности, значајан траг оставио је и у пет и по деценија дугој традицији Фестивала „Мокрањчеви дани“.
Неготин и Неготинци са великим поштовањем сећаће се Ивана Тасовца као беседника 43.“Мокрањчевих дана“ и уваженог госта 50. Фестивала.
Иван Тасовац је, на отварању 43. „Мокрањчевих дана“, 2008. године, својом беседом померио границе поимања Мокрањца као једног од најзначајнијих српских композитора, али и као првог успешног менаџера у нашој музичкој култури.

СЕЋАЊЕ НА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web1Представници установа културе у Неготину које промовишу и негују име и дело славног Неготинца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Музеја Крајине, положили су цвеће на спомен бисту у градском парку. На тај начин симболично је обележена 107. годишњица смрти великана Неготина, композитора Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914).

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА “ПОКОНДИРЕНА ТИКВА”

Покондирена-тиква
Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин
Петак 01.октобар, 20.00 сати
Позоришна представа
Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“

УРУЧЕНА ФЕСТИВАЛСКА ПРИЗНАЊА

Свечаност затварања 55. “Мокрањчевих дана“ традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима и пријатељима Фестивала.

Плакете су уручене су представницима: Општине Неготин, Огранка хидроелектране „Ђердап“, Компаније „Дунав осигурање“, „Еликсира Прахово“ ДОО Прахово, Радио телевизији Србије, Радио Београда, а биће уручена и Организацији музичких аутора Србије (СОКОЈ).

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

web5Др Соња Маринковић, селектор 55.“Мокрањчевих дана“, у завршној речи на свечаности затварања осврнула се на околности пандемије коронавируса, у којима се Фестивал одвијао и поруку коју нам преноси.
-Осећам да смо свих ових дана били под дивном Мокрањчевом звездом. Она зрачи, учи нас лепоти, вредностима, онако како нас Мокрањац, више од једног века, учи. Хвала симфоничарима на овом предивном концерту. Он је израз свега што смо преживљавали у протеклих годину и по дана и све што морамо да постанемо после ове пошасти. Шостакович своју Симфонију компонује 1960. године. Он је преживео опсаду Лењинграда, прошао најстрашније ужасе Стаљина, дошао у разрушени Дрезден, и потресен људском патњом, пише ову Симфонију. Верујем да сте могли да препознате све што нам се у протеклих годину и по дана догађало.

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС СА МАЕСТРОМ БОЈАНОМ СУЂИЋЕМ ЗА КРАЈ 55.“МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА “

web1Шостаковичевом „Камерном симфонијом“ и Шчедриновом  „Кармен свитом“, живим споменицима снази људског духа и креативности-упркос свему, у надахнутом извођењу Гудачког ансамбла Симфонијског оркестра РТС, са маестром Бојаном Суђићем на челу, спектакуларно су завршени 55.“Мокрањчеви дани“ у Неготину. Снажна музика патње и отпора из пера совјетских композитора из, за уметност и уметнике, најтежих времена, савршено су се уклопили у актуелан тренутак поново захуктале пандемије коронавируса која најтеже погађа управо музичке уметнике и фестивале. Фестивалска публика „Мокрањчевих дана“ која је прошле године остала ускраћена за своју годишњу дозу уживања и надахнућа, осетила је емоцију и енергију коју су симфоничари РТС тако обилато и раскошно поделили у Неготину, и богато је громогласним аплаузима наградила.

АНАМАРИЈА ДАНИЛОВИЋ И ДАВИД СУРДАНОВИЋ У ПРОГРАМУ “КЛАСИКА У 11“

web4Давид Сурдановић и Анамарија Даниловић концертом на труби у сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину завршили су овогодишњи фестивалски програм „Класика у 11“.
Ово двоје талентованих трубача наступили су уз клавирску сарадњу Миље Виденовић, професорке клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“.

ОДУШЕВИО МИЛОШ ЧОЛОВИЋ ТРИО

Milos-Colovic-trio,-SMJ-(3)Публици 55. “Мокрањчевих дана”  у фоајеу Дома културе “Стеван Мокрањац” представио се претпоследње фестивалске вечери Милош Чоловић трио кога чине: Милош Чоловић, (контрабас), Андреја Христић (клавир)  и Милош Грбатинић (бубњеви).

 Милош Чоловић Трио чине тројица младих,  веома ангажованих музичара, који се напајају џез музиком четрдесетих,  педесетих и шездесетих година прошлог века.  За своје прво представљање  на “Мокрањчевим данима” ови перспективни музичари одлучили су се за дела Kенонбола Едерлија, Дензил Беста, Дјука Елингтона.

„UNA SAGA SERBICA“ ДОНЕЛА У НЕГОТИН „ИГРУ БОГОВА“

Una-Saga-Serbica,-SMJ-(4)Играчка трупа „Una Saga Serbica“  представила се публици 55. „Мокрањчевих дана“ сценским спектаклом „Игра Богова“.

Традиционална прича о добру и злу, светлости и мраку, у којој љубав побеђује, уз сјајне солисте Наташу Ненадић, Марка Мрвошевића и друге одушевила је публику у Неготину која је овај ансамбл угостила и 2015. године, такође на „Мокрањчевим данима“.

КОНЦЕРТ СРПСКОГ ХОРА „СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ“ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

web4Претпоследњег фестивалског дана публику у Неготину одушевио је својим наступом зрењанински хор „Свети Серафим Саровски“ који делује при Храму манастира „Свете Меланије Римљанке“ у Зрењанину. Чланови овог камерног ансамбла, који постоји од 1995. године, су професионални хорски певачи и диригент, који су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду, Народном позоришту у Београду и на Академији уметности у Новом Саду.

НАУЧНА ТРИБИНА – ДР НАТАША ЦРЊАНСКИ, НОВИ САД

Гест уздаха у Мокрањчевим руковетима

web1У Мокрањчевој родној кући приређена је научна трибина др Наташе Црњански на тему „Гест уздаха у Мокрањчевим руковетима“. Др Наташа Црњански је ванредни професор на Академији уметности у Новом Саду.

КЛАСИКА У 11

Претпоследњег фестивалског дана, у оквиру програма „Класика у 11“, прилику да чују Гудачки квартет „4 Гудача“ имали су и сви заинтересовани пролазници који су са намером или успут, могли да чују Квартет Милоја Милојевића из 1906. године.

ГУДАЧКИ КВАРТЕТ „4 ГУДАЧА”

web3Пети фестивалски дан обележио је наступ  Гудачког квартета „4 Гудача” основаног пре пет година на иницијативу виолончелисте Срђана Сретеновића. Солисти окупљени у овом високо квалитетном ансамблу су афирмисани извођачи класичне и савремене српске музике, а то су поред Сретеновића, виолинисти Душан Панајотовић и Милош Стевановић и виолиста Владимир Поповић.

На програму су се нашла два младалачка дела Милоја Милојевића, композитора, музиколога, првог српског доктора музичких наука чији композиторски опус броји преко 170 дела. Оба су настала у време Милојевићевог школовања у Српској музичкој школи (1904-1907) у којој је клавир учио код Цветка Манојловића, а музичко теоријске дисциплине и композицију код Стевана Мокрањца.

БЕЗ НАСТУПА ХОРА ИЗ БУГАРСКЕ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

web1Дечији хор „Милка Стоева“ из Бургаса, чији је наступ био планиран за вечерас у Дому културе „Стеван Мокрањац“ од 19.00 сати, због епидемиолошке ситуације у Бугарској, отказао је свој долазак на 55. „Мокрањчеве дане“.

Дечији хор „Милка Стоева“ под руководством Светле Стоеве, победник је Натпевавања хорова 2018. године.

„ВЕЧЕРЊА СЕРЕНАДА“ ВИОЛОНЧЕЛИСТЕ НЕМАЊЕ СТАНКОВИЋА

web4Четврти фестивалски дан заокружен је концертом „Вечерња серенада“ у дворишту Мокрањчеве родне куће. Наступио је српски виолончелиста Немања Станковић (1989) који слови за једног од најупечатљивијих домаћих уметника.

На репертоару који је овај врхунски интерпретатор изабрао за своје прво представљање у Неготину нашле су се сонате Ђерђа Лигетија и Сергеја Прокофјева, свите Јохана Себастијана Баха и Гаспара Kасаде, али и композиције савремених домаћих аутора попут етиде „Scappare“Ање Ђорђевић и пејзаж за виолончело „Parhelion“ Игора Андрића. Ове две композиције део су прошлогодишњег Станковићевог албума „Трагови“ на којем се налази осам нових композиција српских аутора за виолончело. „Трагови“ су, иначе, изабрани међу пет најбољих остварења за виолончело у 2020. години, по избору Виолончело Фондације из Њујорка (САД). За изванредну интерпретацију дела на овом албуму награђен је и Наградом града Београда – Деспот Стефан Лазаревић.

KОНЦЕРТ НА ТРУБИ МЛАДЕНА ЂОРЂЕВИЋА

Mladen-Djordjevic-2Публици 55. “Мокрањчевих дана” четврте фестивалске вечери представио се трубач Младен Ђорђевић уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена.

Ђорђевићу, професору трубе и шефу Kатедре за дувачке инструменте на ФМУ у Београду, који је током своје богате каријере свирао и у Симфонијском оркестру РТС, Београдској филхармонији, свирао са многим оркестрима, диригентима и солистима, ово није био први наступ у Неготину. Последњи пут је на фестивалу наступао пре две године.

НАУЧНА ТРИБИНА „МОКРАЊЧЕВА ДJЕЛА НА РЕПЕРТОАРУ СРПСКИХ ПЕВАЧКИХ ДРУШТАВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ У МЕЂУРАТНОМ ПЕРИОДУ“

web2У Мокрањчевој родној кући приређена је научна трибина др Мирадета Зулића (БИХ) на тему „Мокрањчева дjела на репертоару српских певачких друштава у Босни и Херцеговини у међуратном периоду“. Др Мирадет Зулић је ванредни  професор за предмете Историја музике и Методологија стручног рада на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

„КЛАСИКА У 11“

КОНЦЕРТ ХОРА ДИРИГЕНАТА СРПСКЕ ХОРСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

web4На градском тргу, у оквиру програма „Класика у 11“, наступио је Хор диригената Српске хорске асоцијације са учесницима овогодишњег семинара „Диригентско ходочашће“. Овај семинар је последњих година део званичног програма фестивала „Мокрањчеви дани“, а воде га др Милоје Николић и др уметности Тамара Адамов Петијевић. Његова основна улога је усавршавање диригената из целе Србије и ван ње, размена искустава и знања на репертоару и свим вештинама које сваки диригент треба да поседује. Хор диригената је данас представио резултат свог тек једнодневног рада а чим то околности дозволе наставља своје концертно деловање и радне боравке.

ОДУШЕВИО СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ

Stefan-2Публици 55. „Мокрањчевих дана“ у Неготину треће фестивалске вечери представио се наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић уз клавирску сарадњу Хилде Шван.

Миленковићу је ово био пети наступ на неготинским музичким свечаностима Мокрањцу у част, а први заједнички реситал са Хилдом Шван која га је беспрекорно пратила свирајући комплексан програм саткан од дела Хендла, Брамса, Вијењавског, Сенс-Санса и де Сарасатеа.

ПРОМОЦИЈА КЊИГE „ПЕТАР КОЊОВИЋ, МАРКО ТАЈЧЕВИЋ – ХОРОВИ“

Promocija-2У оквиру пратећих програма 55.“Мокрањчевих дана“, у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, фестивалској публици представљено је капитално издање избора хорске музике Петра Коњовића и Марка Тајчевића, за које је редакцију и избор урадила др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани