МОНОДРАМА „ЧУЧУК СТАНА“

15. фебруар. у 19 сати
сала Дома културе, улаз: слободан

monodrama-CucukStanaМонодрама о животу српске и грчке хероине Чучук Стане – жене Хајдук Вељка и великог грчког јунака Јоргакиса Олипиоса, рођене крајем 18. века у селу Сиколе близу Неготина, а сахрањене под Олимпом. Реалистичким начином игре и сценским приказом, инсприсана је прича о животу ове ванвременске жене, која је управо својом личношћу, необузданим темпераментом и карактером, са својих непуних 20 година, утицала на догађаје пресудне за историју Србије и Грчке.

Представа је рађена у самосталној продукцији глумице Мире Ђурђевић, која и тумачи лик Чучук Стане, а по тексту Рајка Ђурђевића, драмског писца, аутора представе „Косовска хроника“ – својевремено игране на Великој сцени Народног Позоришта у Београду. Након 25 година, ово је тек други драмски текст у историји српске књижевности написан о овој јунакињи. Свој велики допринос у остваривању сценске идеје за ову монодраму дале су и две даме: редитељка Cisana Murusidze и креаторка Верица Ракочевић Кузманчевић која је урадила костим. Дизајн звука урадио је Влада Петричевић, а уметничка слика „Чучук Стана“ рађена у стилу хиперреализма, у техници „уље на платну“ – 50×60 цм. иконописца Милана Цвјетичанина је и визуелно решење плаката представе.

Након Београда, монодрама ће бити изведена у Неготину – граду Чучук Стане и Вељка.

Идеја је подизање споменика овој вечној јунакинји српске историје, која нажалост, до данажњег дана, стицајем разних околности не поседује ни своје гробно обележје на месту где је сахрањена у Атини 1849. године.

По тексту: Рајка Ђурђевић

Режија: Cisana Murusidze

Игра: Мира Ђурђевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани