ЕТНО ЗВУЦИ И ОДЈЕЦИ

14.09.2010,Неготин

Као пратећи програм 45. Мокрањчевих дана, у жељи да се и на отвореном простору осети део свечарске атмосфере, Дом културе „Стеван Мокрањац“ организовао је концерт етно бенда „Ракија“ који је у Ослу (Норвешка) основан 2007. године.

Посетиоци окупљени око музичког павиљона са интересовањем су пропратили ово музичко дешавање.
Разлог  више за то је што је део овог седмочланог састава сачињеног од музичара из Србије и Норвешке и један од вокала – Биљана Драгишић из Неготина. Уз њу, етно бенд „Ракија“ чине и: Мерете Фјелдбо (Merete Fjeldbo), Ирена Бањеглав, Јанко Радовановић, Аре В. Тома (Are W. Thoma), Атле Томервик (Atle Tømmervik) и Халвор Дале (Halvor Dahle). Спој ове две, у многоме, различите културе и традиције, са севера и југа Европе, доноси публици атрактиван програм наслоњен на музику Балкана (Србија, Македонија, Босна, Бугарска, Грчка), али и на руску и ромску музику, за који је овај Ансамбл приредио своје аранжмане.

За кратко време „Ракија“ је постала један од популарнијих бендова у Ослу а и шире и један од четири бенда који је ушао у финале такмичења за најбољи млади world music састав у Норвешкој (Oslo World Music festival, 2009.)

Концерт у Неготину део је шестодневне турнеје која обухвата наступе и у Грачаници, Нишу, Кладову, Новом Саду и Београду. Турнеју је подржало норвешко Министарство спољних послова и Samspill Music International.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани