ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ БРАНКИ РАДОВИЋ (1949-2023)

web_Branka-RadovicОтишла је још једна драга особа, драгоцени сарадник и пријатељ, професор др Бранка Радовић, музиколог, дугогодишњи селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“ и председник Програмске комисије. Бранка је својом енергијом, харизмом и упорношћу, Фестивалу пружала важну и неопходну подршку, како би он увек био комплексан и на висини имена композитора Стевана Мокрањца.

Бранка Радовић је волела Неготин, желела да од њега направи српски Салцбург… место вредно дивљења у уметничком свету. Памтиће се речи које је изговорила отварајући 2016. године, у својству председника Програмске комисије, 51. „Мокрањчеве дане“:

„Над свима нама лебди дух Мокрањца који нас обавезује на највеће и најбоље у уметности којом се бавимо, одређујући наше путеве свих 160 година. Ми се трудимо да га не изневеримо, да певамо у хоровима од срца, да ширимо Мокрањчеву песму далеко ван граница Неготина и Србије, али увек враћајући се својима и своме. У свима вама, житељима Неготина, осећамо топлину гостопримства за све људе, ходочаснике који посећују Мокрањчев и Хајдук Вељков град септембра месеца сваке године. Посебно нас уметнике, ствараоце, извођаче на инструментима, глумце, вокалне солисте, чланове оркестара и посебно хорова, обгрљује ваша љубав према граду који је изнедрио велика имена српске историје. Желимо да никад не пресахне врело које нас надахњује и да наш Неготин постане место нашег ходочашћа и наш дом коме се враћамо са носталгијом и љубављу.“

Пажњу и љубав Неготинаца стицала је својим неуморним радом и мисијом коју је проносила. Последњих година, нажалост, из здравствених разлога Бранка није долазила у родни град Мокрањца, у који је увек доносила широк осмех и ведар дух, нове идеје и нова лица, али је и тада била подршка „Мокрањчевим данима“ и борила се за стицање светске репутације овог Фестивала.

Словила је за једног од наистакнутијих музичких критичара, а ову врсту делатности започела је веома рано на Трећем програму Радио Београда, а потом, у дневним листовима „Борба“ и „Политика“ чији је музички критичар, посебно посвећена области опере, била деценијама. Пре тачно 10 година, за „Политику“ је изјавила: „Све је, заиста, оствариво. Само нам треба помоћ свих: државе, пријатеља фестивала, наших људи из дијаспоре…“.Те њене речи снажно одјекују и данас!

Професор др Бранка Радовић је била дугогодишњи директор Музичке школе „Мокрањац“ у Београду, професор и декан Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и директор Опере и театра „Мадленианум“ у Земуну.

Била је члан Програмске комисије Фестивала „Мокрањчеви дана“ од 1991-1993. године и њен председник 2016. и 2017. године. У раду Уметничког савета учествовала је 2005. године, а највише времена – безмало деценију, у периоду од 2007. до 2015. године провела је на месту селектора Фестивала.

Преминула је у 74. години, а као изузетан критичар и теоретичар музике оставила нам је на хиљаде критичких написа и значајне књиге у области оперске уметности и књижевности, међу којима и издање „Мокрањчевих дана“ из 2015. године које су чинили њени текстови из фељтона о Стевану Мокрањцу.

Бранка, хвала Вам за све.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани