АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ СОЛО ПЕСМЕ

11.09.2010, Неготин

„Антологију српске соло песме“, на сцени 45. Мокрањчевих дана, представила је музиколог Ивана Тришић, председник Удружења композитора Србије. Реч је о пројекту који је на иницијативу овог Удружења остварен 2009. године. Припремана темељно, Антологија је рађена више година, уз помоћ Министарства културе, СОКОЈ-а и Градског секретаријата за културу, који ју је уврстио у капитална издања. „Антологија српске соло песме“, на више од 500 страница, кроз 127 песама (појединачних или у циклусима) обухвата 130 година у развоју соло песме у српској музици.

Најстарија песма Јосифа Маринковића, настала је 1876. а најмлађа, Рајка Максимовића 2002. године. Ауторка „Антологије“ – музиколог, др Ана Стефановић, велики стручњак у области вокалне музике, посебно лирике – у свом избору покрила је све значајне правце развоја овог жанра.

„Антологија“ је промовисана циклусом концерата у градовима Србије (као део акције Министарства културе, „Србија у Србији“) у извођењу истакнутих вокалних уметника, од којих су се фестивалској публици у Мокрањчевом Неготину представили: сопран Анета Илић, мецосопран Драгана Југовић дел Монако, баритон Владимир Андрић, пијанисткиње Лидија Станковић и Јасна Туцовић и флаутисткиња Стана Крстајић.

ИванаТришић, председник Удружења композитора Србије, којем је уручена Златна плакета фестивала „Мокрањчеви дани“, неготинској Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ уручила је примерке Антологије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани