ВИКЕНД У ЗНАКУ “СУСРЕТА СЕЛА”

web_ssela2019Током викенда на 46. “Сусретима села”, манифестацији изворног народног стваралаштва, током три узастопне вечери, наступило је шест културно-уметничких друштава.

У петак, 12. априла, Шаркамен је угостио гостујући КУД “Чучук Стана” из Сикола. Чланови тог друштва представили су се програмом којим су подсетили на дане колективне бербе винограда и обичаје који су је пратили. Домаћини из Шаркамена КУД “Врело”, припремили су програм “Један дан код Иванове чесме”, којим је такође указано на бројна веровања и предања, сачувана у селима неготинске општине, захваљујући делом и манифестацији “Сусрети села“.

У суботу, 13. априла у Јабуковцу је настављено надметање у игри, песми и музици. На сцени јабуковачког Дома културе наступили су прво гости из Кобишнице, КУД “ Воја Чурић” изневши програм “Свадба-трећи дан”. Домаћини из Јабуковца, КУД “Флоричика”, приказали су програм „Седељка“ „Ла Шазаторје“, враћајући публици сећања на време када су мештани села дуге ноћи прекраћивали живописним седељкама.

У недељу 14. априла у Чубри су се састала културно-уметничка друштва: “Живорад Петровић – Дудић” из Јасенице и “Младост” из Чубре. У првом програму, Јасеничани су поновили “Приче из воденице”, док су домаћини  на сцени изнели народни обичај „Братска деоба“, ослоњен на изреку „На млађима свет остаје“.

До завршетка манифестације “Сусрети села” остало је још недељу дана. Тачније, у недељу, 21. априла у Кобишници, састаће се КУД “Врело” из Шаркамена и КУД „Воја Чурић“ из села домаћина, а у понедељак, 22. априла у Штубику, КУД “Флоричика” из Јабуковца и КУД “Прераст”. Тиме ће бити завршена овогодишња смотра “Сусрети села” у којој је  ове сезоне учешће узело седам месних заједница и исто толико културно-уметничких друштава.

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва коју пуних 46 година организује Дом културе “Стеван Мокрањац” уз покровитељство Општине Неготин, у сарадњи са месним заједницама и културно-уметничким друштвима, биће званично завршена проглашењем победника и доделом заслужених награда учесницима. Биће то 10. маја на Градском тргу у Неготину у оквиру „Мајских свечаности“ поводом Дана Општине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани