СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

web5Др Соња Маринковић, селектор 55.“Мокрањчевих дана“, у завршној речи на свечаности затварања осврнула се на околности пандемије коронавируса, у којима се Фестивал одвијао и поруку коју нам преноси.
-Осећам да смо свих ових дана били под дивном Мокрањчевом звездом. Она зрачи, учи нас лепоти, вредностима, онако како нас Мокрањац, више од једног века, учи. Хвала симфоничарима на овом предивном концерту. Он је израз свега што смо преживљавали у протеклих годину и по дана и све што морамо да постанемо после ове пошасти. Шостакович своју Симфонију компонује 1960. године. Он је преживео опсаду Лењинграда, прошао најстрашније ужасе Стаљина, дошао у разрушени Дрезден, и потресен људском патњом, пише ову Симфонију. Верујем да сте могли да препознате све што нам се у протеклих годину и по дана догађало.Хвала на овом Шчедрину који је за своју драгу супругу Мају Плисецкају написао „Кармен свиту“. Онако како Мокрањац мило гледа у свој животни ослонац, своју Марију, тако је Шчедрин написао ову предивну музику која толико има духа, креативности, радости. Хајде нека та радост буде симбол свих наших будућих радости и да мислимо с вером да ће неки нови Фестивал доћи у неким биљим временима. Памтимо овај који је био толико специфичан, који се одвијао са толико ризика, толико храбрости. Али, ето били смо храбри и желим да честитам свима који су тај фестивал изнели, музичарима, Дому културе „Стеван Мокрањац“, Општини Неготин. Било је потребно много храбрости, воље, снаге, а снаге мало имамо. А можда смо у ствари моћни, јер ми смо сви духовна деца Стевана Мокрањца. Нека нам буду срећни 56.“Мокрањчеви дани“- поручила је др Соња Маринковић.

web4Овогодишњи 55. Фестивал „Мокрањчеви дани“, званично је прогласио затвореним Владимир Величковић, председник општине Неготин.
- Мени остаје да речи хвале упутим нашим гостима, овогодишњим учесницима Фестивала, селектору проф. др Соњи Маринковић, Програмској комисији, организатору, неготинском Дому културе, свим институцијама и појединцима који су помогли реализацију програма и вама драги посетиоци, који сте нам помогли да Фестивал испуни свој задатак, очувања сећања на великана српске културе, нашег суграђанина Стевана Стојановића Мокрањца.
Посебно захваљујем Министарству културе и информисања Републике Србије које нас подржава дуги низ година и чију подршку изузетно ценимо, велико хвала упућујем пријатељима фестивала и медијским спонзорима који нас верно прате.

И као што је, отварајући 55. Дане посвећене Мокрањцу, истакла Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања, полувековно трајање превазилази радни век и захваљујући доприносу многих људи наш Фестивал се развијао и мењао, а ја ћу додати и постао Фестивал за пример. Није било лако организовати велики број програма, уз отказивања и мере које су се морале спровести због тренутне епидемијске ситуације изазване коронавирусом, али успели смо. 55. Фестивал обележили су успешни наступи уметника који се, чини ми се, сваким својим појављивањем, јаче везују за родни Мокрањчев град. И то је нешто што нас Неготинце изузетно радује.

Хвала вам што сте дали део себе како би „Мокрањчеви дани“ протекли у најбољем могућем реду.
Видимо се догодине на истом месту! Живели, на многаја лета!

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани