КОНЦЕРТ ХОРА РТС-а – РУКОВЕТИ СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Пред завршно вече 46. Мокрањчевих дана синоћ је на сцени Дома културе у Неготину наступио Хор РТС-а, са ‘Руковетима’ Стевана Стојановића Мокрањца. Хором је са невероватном енергијом, дириговао Младен Јагушт, један од најистакнутијих актера наше музичке сцене више од шест деценија. Солисти на синоћњем концерту били су Радмила Владетић Иванишевић,сопран, Никола Дорић, тенор, Александар Новаковић и Иво Брковић, баритон.

Хор Радио-Телевизије Србије поникао је из богате традиције хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући чувао од заборава митове и легенде о свом постојању. Првим концертом огласио се пре седам деценија и афирмисао као водећи професионали вокални ансамбл, признат широко ван граница своје земље. До пуне перфекције, о којој сведоче бројни критички осврти као и одушевљење верне публике, ансамбл је довео истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа – диригента. Са значајних гостовања Хора РТС у Италији, Француској, Немачкој, Румунији, СССР-у, почетком седамдесетих година прошлог века стизали су само похвални одјеци. Континуирано успешан рад са ансамблом настављају диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, негујући подједнако и искључиво хорску и вокално-инструменталну музику. Хор РТС постиже изванредне успехе на бројним турнејама у Енглеској, Француској, Аустрији, Швајцарској, Италији, Шпанији, Грчкој и Русији. Посебно се издвајају гостовања Хора Радио – телавизије Србије у Риму 1987. године, где је са Хором и Оркестром Академије „Санта Ћећилија“ и диригентом Мстиславом Ростроповичем извео „Ратни реквијем“ Бенџамина Бритна, а следеће године у Напуљу уз маестра Густава Куна и Оркестар Театра Сан Карло реализовао Вагнерову оперу Парсифала.

Гостовања у Шпанији 1989. и 1991. године, уз Симфонијски оркестар РТС, представила су публици два капитална дела Јохана Себастијана Баха – „Божићни ораторијум“ и „Пасију по Матеју“. Хор Радио – телевизије Србије добитник је многобројних признања, међу којима су Октобарска награда града Београда из 1982. године за извођење дела Стевана Стојановића Мокрањца, као и Златни беочуг 1989. године за унапређење културе и уметности града Београда. Хор и Симфонијски оркестар РТС ово највише признање Културно – просветне заједнице Београда добијају и 2007. године за трајни допринос култури главног града.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани