ОТВОРЕНИ 54.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Мокрањчевим трагом – у славу уметности

54_Mdani_otvaranje6У славу највећег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у дворишту његове родне куће у Неготину, уз звуке фанфара, подизање фестивалске заставе и Шесту руковет, 54. “Мокрањчеве дане“, свечано је прогласио отвореним Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади републике Србије.

.

54_Mdani_otvaranje5Свечаност отварања Фестивала који већ 54 године успешно афирмише Мокрањчево  и српско музичко стваралаштво и извођаштво, почела је полагањем цвећа на споменик славног композитора. Поздравну реч уваженим гостима Фестивала, делегацији Министарства културе, свештенству СПЦ, представницима општинских, културних и јавних институција и бројним поклоницима Мокрањчевог непролазног  стваралаштва, упутио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

- Неготин је почев од данас, у наредних седам дана, фестивалски град, захваљујући најзначајнијој личности српске музичке историје, Стевану Стојановићу Мокрањцу.

Српски композитор изузетних стваралачких домета, родоначелник хорске музике, диригент, педагог, Стеван Мокрањац, своје прве кораке начинио је на месту на коме се налазимо. Ово свето место српске културе, сваког септембра окупља  уметнике, музичке ствараоце, музикологе, зналце, посетиоце, који уважавањем Фестивала изражавају своје поштовање према музичком благу које је за свог живота начинио наш знаменити суграђанин. Благу које је његов родни град, Неготин, уврстио у малобројне градове српске уметничке музике. Неготин чува сећање на врсног композитора, већ 54 године, одано, поносно, радосно и широм отворених руку, срца и душе, дочекује Вас који волите Мокрањца и поштујете његово наслеђе.

Желим да се захвалим Вама, господине министре и Вашем Министарству, Министарству културе и информисања Републике Србије на  подршци коју нам пружате како бисмо се, на достојан начин, одужили нашем великану, чија нас музичка заоставштина -  ванвременски национални дар,  репрезентује широм света. Велико хвала упућујем и пријатељима фестивала, медијским покровитељима, уметницима, посетиоцима, драгим гостима, суграђанима и свима који дају свој допринос у организацији фестивала „Мокрањчеви дани“.

Мом граду и Србији, желим успешан фестивал а свим људима добре воље упућујем срдачну добродошлицу у Неготин, град српске музике! – поручио је председник Владимир Величковић.

54_Mdani_otvaranje7Част да буде беседник Фестивала по коме се препознаје музичка сцена Србије, ове године припала је маестру Бојану Суђићу, истакнутом  српском диригенту,  уметничком директору Музичке продукције РТС и диригенту  Симфонијског оркестра  и Хора РТС.

- Шта то чини Мокрањца толико великим и његово дело толико живим и после 105 година од смрти? Чиме је заслужио да се у његову част већ 54 године одржава фестивал у Неготину, а да овај град, као ни један у Србији, бива у целини прожет музиком и духом овог великана?

Кроз Мокрањца и Станковића народ памти и прославља сопствени дух, традицију, историју, таленат, сузе и преображај. Свака песма, од незнаног народног аутора, филтрирана и брушена небројеним певачима и појцима, кроз Мокрањца је добила свој оквир и ново рухо, у темперованом систему и маестралној хармонизацији. Мокрањац је свестан да се наша музичка традиција често не може решити дуром и молом, размишља о старим, односно грчким тонским родовима, али је решен да свету, односно Европи, представи формирану ”музикалну граматику по којој наш народ пева и свира”, све у тежњи утемељења српске уметничке музике као достојног представника српске културе, равноправне у друштву осталих европских народа.

Управо у Неготину, који је тврђава прве озбиљне уметничке трансформације народног духа у Мокрањчевим композицијама које су и данас највише на репертоару свих српских хорова, верујем да смо на правом месту из кога може да потекне и ревитализација идеја које прожимају ову беседу. Уз све остале композиторске геније у нашем народу, инспиришимо и оне који ће пронаћи ту алхемијску формулу и креирати дела која неће само говорити о личности аутора, већ ће успоставити везу са латентним фреквенцијама националне традиције градећи на њима савремени музички храм вишег реда.

Нека се традиција Мокрањчевих дана у Неготину, као трајног чувара нашег идентитета, настави На Многаја Љета – речи су беседника Бојана Суђића.

Отварајући 54. „Мокрањчеве дане“, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, између осталог је истакао:

54_Mdani_otvaranje3-  Неготин је захваљујући великој личности и великом делу Стевана Стојановића Мокрањца, али не и само због тога постао и остао драматично место српске историје и српске културе. И данас када су најлепши гласови музике, региона и света дошли овде да се окупе око те стожерне личности наше културе разлога за задовољство и за славље има пуно. Педесетчетврти пут се одржава манифестација у једној културној атмосфери, а свака манифестација културе у Србији која траје више од пет деценија заслужује дубоки наклон и велико поштовање. Стеван Стојановић Мокрањац је снагом свог талента посегнуо до корена српске етномузикологије и из ње извукао бројне драгуље.  Сјај тих драгуља  чији данас сија широм света .

Делегацију Министарства културе и информисања још су  чинили Бранислав Маричић, шеф Кабинета и Ивана Дедић, помоћник за савремено стваралаштво и креативну индустрију

Традиционално, свечаност отварања Фестивала завршена је  громогласним извођењем Шесте Мокрањчеве руковети у заједничким наступу учесника Натпевавања и хорова из Неготина којим је дириговао Милоје Николић. Солиста је био Љубоми Поповић, тенор.

Плакете 54.“Мокрањчевих дана“ , Владимир Величковић, председн Општине Негитин уручио је министру Владану Вукосављевићу, а Јованка Станојевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ беседнику Бојану Суђићу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани