ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ЉУБИЦЕ ЦУЦЕ СОКИЋ

DSCF3540У галерији Дома културе “Стеван Мокрањац” отворена је изложба слика Љубице Цуце Сокић (1914-2009), знамените српске сликарке и академика САНУ, чија је уметност описивана као интимистичка. Пред публиком 51.фестивала “Мокрањчеви дани” нашло се 13 њених дела из Куће легата у Београду, чији је родоначелник идеје оснивања управо ова уметница, заједно са Недељком Гвозденовићем и Иваном Табаковићем.

-Цуца Сокић је нашој установи завештала 27 својих слика које је пажљиво бирала и оне приказују Цуцин опус од 1965. до 1985. године – рекао је на отварању изложбе Филип Рено, директор Куће легата, коју је Скупштина града Београда основала 2004. са идејом да брине о заштити, чувању и презентовању покретних и непокретних легата које су граду Београду оставили његови истакнути житељи и уметници.
Кућа легата, истакао је Рено, брине о осам легата значајних уметника, који су својим радом оставили снажан утицај на развој националне културе.
Посетиоци “Мокрањчевих дана”, подсетио је мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе “Стеван Мокрањац”, до сада су имали прилику да захваљујући управо сарадњи са Кућом легата, виде стваралаштво Недељка Гвозденовића, Миленка Шербана и сада и Љубице Цуце Сокић.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани