КОНЦЕРТ ЈОВАНА МАЉОКОВИЋА И БАЛКАН САЛСА БЕНДА

54Mdani_JMaljokovic7Један од најплоднијих џез музичара у Србији, чија је музика постала препознатљива као комбинација џеза и традиционалне музичке баштине Балкана, приредио је синоћ на 54. „Мокрањчевим данима“ концерт саткан најпре од таквих композиција (Пут у Дечане, Свитање, Душа танана, Вишеград и Цвеће цафнало). Међу њима је „Вишеград“ најавио као сасвим нову, захвалан фестивалској публици што ју је, као уосталом и читав концерт, топло приватила.-Част ми је што сам позван на „Мокрањчеве дане“ јер они представљају свечаност и то је оно што оставља траг. Видите колико година траје, колико људи долази у Неготин и колико њих заправо слави Мокрањца. Ово је све у његову славу и славу наше музике, а ми смо се трудили колико смо могли и дали свој допринос да ова велика свечаност у Неготину буде како и доликује, на једном високом нивоу – рекао је Јован Маљоковић по завршетку концерта.

Уз саксофонисту Јована Маљоковића који је и уметнички руководилац  „Балкан салса бенда“ наступали су: Немања Бановић (труба), Горан Потић (гитара), Иван Илић (клавир), Славиша Павловић (бас гитара), Миодраг – Ђино Маљоковић (бубњеви) и вокална солисткиња Анђелка Симић која је већ 14 година стални члан овог састава.
Специјални гости концерта били су чланови певачке Етно групе „Класје“ Основне школе „Вук Караџић“ из Неготина и њихов уметнички руководилац  Душица Ђурђић. Они су овом приликом извели три ауторске композиције Саше Т. Грујића Румена јабука, Само љубав нама дајте и Неготине граде (у аранжману Филипа Булатовића). Композицију посвећену Мокрањчевом граду, Етно група „Класје“ извела је уз пратњу Балкан салса бенда.
Етно група „Класје“ која је овим наступом обележила деценију постојања и рада, премијерно је  наступала на концерту Београдског џез трија 2012. године на 47. Мокрањчевим данима. О наставку сарадње Миодраг Ђино Маљоковић каже:
-Приликом тог гостовања на „Мокрањчевим данима“ упознао сам диван колектив из ОШ „Вук Караџић“ – Етно групу „Класје“ која ове године слави десетогодишњицу свог рада и пошто смо ми добили поново позив да ове године учествуијемо, сматрао сам да и они заслужују да се појаве на овом престижном Фестивалу, због свог јубилеја, али и труда и рада у одржавању и преношењу наше изворне музике – истиче Миодраг Ђино Маљоковић.
Последњи, трећи сегмент концерта, сетио нас је и на композицију „Потражи ме у предграђу“ Зденка Руњића (у аранжману Јована Маљоковића). Публика је уживала у интерпретацији Анђелке Симић и сјајном музицирању Балкан салса бенда слушајући и композиције чији је аутор Јован Маљоковић Не говори више, Заувек, Глас у тишини, Не питај ме никада, Дај ми само један разлог до Ухвати дан којом је концерт, уз подршку публике и заокружен.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани