СУСРЕТИ СЕЛА У ЈАБУКОВЦУ, ВИДРОВЦУ И БУКОВЧУ

Претпоследњег викенда традиционалне манифестције изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ своје програме приказали су фолклорни ансамбли из Јабуковца, Мокрања, Видровца, Сикола, Буковча и Тамнича.

У свом другом наступу у овогодишњој манифестацији чланови култуно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца дочекали су у петак чланове КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања. Домаће културно уметничко друштво уз игре и песму показао је како се у њиховом селу пече ракија, док су се гости из Мокрања представили народним обичајима и веровањима везаним за просидбу .

У суботу су у Видровцу своје програме приказали чланови КУД-а “Видра” из Видровца и “Чучук Стана” из Сикола.

Гости из Сикола, прошлогодишњи победници манифестације, ове године су кроз своје наступе приказали народни обичај „Свадбено умивање – други дан“. Фолклорни ансамбл је на сликовит начин представио народне обичаје везане за велики пролећни празник Ђурђевдан.  Оба културно-уметничка друштва своје програме употпунила су играма и песмама.

Културно уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ дочекало је чланове ансамбла из Тамнича. Домаћи ансамбл приказао је обичаје везане за веридбу, док се културно уметничко друштво “Живојин Тодоровић представило свадбарским народним обичајима.

Такмичарски део овогодишње манифестације завршава се наредног викенда. У петак, 22. априла КУД “ Живорад Петровић Дудић” из Јасенице дочекаће чланове КУД –а “Врело” из Шаркамена, док ће у суботу, 23. априла КУД “Воја Чурић” из Кобишнице угостити КУД “КАрбулово” из Карбулова.

Завршна смотра биће одржана у мају, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин, када ће ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник 43. по реду манифестације „Сусрети села“. Најбољем културно-уметничком друштву припашће и новчана награда у износу од 30 000 динара, другопласираном од 20 000 динара, а трећепласирано друштво биће награђено са 10 000 динара.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани