НЕДЕЉА ХОРСКОГ ПЕВАЊА

У седмици током које се, традиционално, у свету слави хорско певање,  Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, на свом сајту поставио је неке од најбољих наступа хорских ансамбала који су обележили 55. сезону Фестивала „Мокрањчеви дани“.  Љубитељи хорског певања имаће прилику да поново уживају у наступима Хора „Мокрањац“ из Београда, са хоровођом  Катарином Станковић, Српског хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина, којим диригује Божидар Црњански и Хора “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада, под управом др ум. Тамаре Адамов Петијевић.

Хор „Мокрањац“, као најстарији ансамбл Певачког друштва Храма Светог Саве у Београду, са диригентом  Катарином Станковић, био је учесник и победник традиционалног Натпевавања хорова на 55. „Мокрањчевим данима“.  Овај, најстарији ансамбл Певачког друштва Храма Светог Саве у Београду који управо овог месеца  обележава 90 година постојања, представио се у Неготину делима свог оснивача Kосте Манојловића, Kорнелија Станковића, Стевана Мокрањца, како и налажу пропозиције такмичења, као и композицијама Милоја Милојевића и Драгане Величковић.

Уз основну делатност – учешће на богослужењима у Храму, Хор „Мокрањац“ се бави неговањем и ширењем српске, духовне и световне музике на концертним подијумима у земљи и иностранству. Диригент хора, др Катарина Станковић је дипломирала на Одсеку за дириговање у класи проф. Јована Шајновића, магистрирала и докторирала у класи проф. Даринке Матић Маровић. Ванредни је професор на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и учествује на домаћим и међународним научним скуповима.

На 55. „Мокрањчевим данима“ публику у Неготину одушевио је својим наступом зрењанински хор „Свети Серафим Саровски“, који делује при Храму манастира „Свете Меланије Римљанке“ у Зрењанину. Чланови овог камерног ансамбла, који постоји од 1995. године, су професионални хорски певачи као и диригент Божидар Црњански, који су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду, Народном позоришту у Београду и на Академији уметности у Новом Саду. На свом репертоару Хор има најлепше нумере српских и руских аутора и опус национално родољубивих песама. У Неготину су наступили први пут и представили се композицијама Кедрова, Малашкина, Чеснокова, Матвиенка, Кастаљског, као и песмама Исаије Србина, Стевана Мокрањца. Фестивалска публика могла је да чује и пробране козачке, руске народне песме и напеве.

Концерт у неготинском Храму Свете Тројице завршен је композицијом „Многаја љета“ и вишеминутним аплаузом којим је публика, осим за врхунско извођење целог ансамбла, наградила и сјајне солисте: тенора Александра Толимира, баса Милоша Милојевића и баритона Предрага Шепеља. Осим ове тројице уметника, наступили су и тенори Чедомир Радловачки и Божидар Црњански и бас Владимир Кусало.

Хор “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада под управом др ум. Тамаре Адамов Петијевић представио се у Цркви Свете Тројице у Неготину програмом „Музичке (и)миграције“. На програму овог хора на 55. „Мокрањчевим данима“ нашла су се дела Стевана Мокрањца, Михаила Иполитов-Иванова, Kсеније Шевелкине, Александра Архангелског, али и Kорнелија Станковића, Михаила Kонстантинова, Милорада Маринковића, Марка Тајчевића, Сергеја Рахмањинова…

Хор “Свети Стефан Дечански” је основан 1987. у Новом Саду као црквени хор, да би током година прерастао у један од најбољих и најцењенијих хорова у Србији, чији репертоар обухвата духовну и световну музику на разним језицима. Чине га углавном млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Иако остају доследни свом најдубљем уверењу да црквену музику треба увек изнова враћати у контекст богослужења, коме од искона једино и припада, често приређују и концерте духовне музике у земљи и иностранству. Хор је члан велике Асоцијације Europa Cantat, чије фестивале и радионице редовно похађа. Негује интензивну сарадњу и контакте са бројним ансамблима и диригентима широм Европе.

Репероар чине дела духовне музике од 13. века до савремених аутора, обраде српских народних песама, као и световне композиције на разним језицима. У биографији овог ансамбла истичу се и два признања: Друга награда на Интернационалном такмичењу у Ланголену (Велс) и Велика награда на 12. Међународном фестивалу камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу 2017. године.

Др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент, делује  као руководилац три хора и два симфонијска оркестра, који окупљају око 300 углавном младих људи. Завршила је виолину на Академији уметности у Новом Саду, а упоредо је студирала енглески језик и књижњвност. Хорско дириговање усавршавала је у Немачкој, Холандији, Израелу и Мађарској код неколико светски признатих хорских диригената. Завршила је докторске уметничке студије из дириговања на ФМУ у Београду. Добитник је више националних и међународних признања.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани