ОТВОРЕНИ 46.МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

3350_2Уз звуке фанфара и 6. Мокрањчеву руковет, у извођењу свих учесника натпевања, као и хорова Музичке школе и Цркве свете Тројице, данас је у дворишту родне куће највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца свечано отворен 46. по реду фестивал „Мокрањчеви дани“.

Након подизања фестивалске заставе поздравне речи присутнима упутио је др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин. Он је у име Мокрањчевог града упутио захвалност онима који су пружили помоћ да се у нашој средини сачува лик и дело Стевана Стојановића Мокрањца, а пре свега Министарству културе које је од прошле године суфинансијер фестивала.

Истакао је такође да је драгоцена свака добронамерна идеја која би допринела да фестивал који се одржава у част најзначајнијем српском композитору напредује и пређе управо Мокрањчев пут, од малог Неготина до великих светских метропола. Председник је још рекао да су и 46. Мокрањчеви дани прилику за размену искустава и усмеравање енергије ка реализацији капиталних инвестиција које би допринеле да се оствари мото прошлогодишњег фестивала  “Са Мокрањцем у свет”.

Стефан Миленковић, прослављени виртуоз на виолини у својој, како сам рече првој беседи у животу, натерао је присутне да заједно поразмисле о будућности класичне музике у овом модерном друштву које нема намеру да гледа уназад већ незаустављиво и помало стрмоглаво јуриша напред. Он је  између осталог рекао: „Питамо се зашто млади људи не долазе на концерте? Искрено зашто би и долазили? У данашњем свету интернета, невероватних дигиталних специјалних ефеката и милијарду других стимуланса, који су додуше дизајнирани да надраже најпримитивннији део нашег мозга, класична музика једноставно не може да парира. Зато организатори имају проблема да продају улазнице за неки концерт, па користе мање сале, због тога се хонорари уметника спуштају и одједном од намере за екслкузивом и очувањем постижемо супротно – класична музика и уметници бивају на длу лествице шоу бизниса. Е то већ не могу да прихватим, јер вежбање које сам уложио се не броји сатима, данима ни месецима већ , када бих сабрао све време које сам уложио у виолину, то би биле године непрекидног вежбања.“

Овогодишњи Фестивал, отворио је Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва Републике Србије. Он се у свом обраћању посебно осврнуо на време у коме је стварао Мокрањац и време данашње нагласивши да је Мокрањац стварао у времену које сигурно није било боље него данас. Он није само бележио ноте које је чуо,  већ је нашао начин да сачува аутентичну поруку и звук са ових музичких простора и да их претвори у форму коју цео свет разуме и зато сада имамо предивне руковети којима се дивимо. И наш је задатак да сачувамо пре свега оно што не кошта. То су музика, традиција, народни обичаји, одећа, све оно што нас разликује од суседних народа. За то новац није потребан.

До 15. септембра на фестивалу ће учествовати 11 хорова из Србије и иностранства. Председник програмске комисије је диригент Даринка Матић-Маровић.
У традиционалном натпевавању учествоваће Хор Орфеј из Словеније, Хор Моис Хасон (Македонија), Камерни хор Салутарис (Белорусија), као и ‘Преподобни Роман Слаткопојац’ из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша. Овогодишња обавезна композиција је ‘Њест свјат’ из Мокрањчевог опела, а о најбољем хору одлучиваће жири чији су чланови селектор фестивала, музиколог Бранка Радовић и диригенти Милован Панчић и Немања Савић.

Публици у Неготину представиће се и Хор АКУД „Иво Лола Рибар“ – победник прошлогодишњег натпевавања, Академски хор Обилић, Српски византијски хор Мојсије Петровић и Хор Радио-телевизије Србије, који ће под диригентском управом Младена Јагушта извести Мокрањчеве „Руковети“.
Поред тога, најављени су концерт Гудача св. Ђорђа, комична опера „Мандрагола“ композитора Ивана Јевтића, концерт „Млади лауреати Листу“, у сарадњи са Југоконцертом, као и наступ триа „Анима“ из Ниша посвећен једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу.
„Мокрањчеве дане“ затвориће Национални ансамбл „Коло“ са народним играма са Косова и Метохије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани