ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web1
У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, обележавање 168. годишњице рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца почело је полагањем цвећа на споменик славног Неготинца, рад вајара Небојше Митрића, у комплексу Мокрањчеве родне куће. Цвеће су положили представници Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Музеја Крајине и Хора храма Свете Тројице.

Почаст великану Неготина пред бистом у градском парку, аутора Милована Kрстића, полагањем цвећа одале су и делегације установа, школа и удружења које носе име славног композитора. Цвеће су положиле делегације Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Основне школе „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице и Градског хорског ансамбла „Мокрањац“, као и представници културно уметничких друштава „Стеван Мокрањац“ из Неготина и „Мокрањац“ из Мокрања, села порекла славног композитора.

У галерији Дома културе у присуству домаћина славе, колачара и гостију, славски колач је пререзао протонамесник Марјан Керчуљ, архијерејски намесник неготински, уз саслужење јереја Новака Бојанића и појање Дарка Ђорђевића из Доњег Милановца и Хора храма Свете Тројице из Неготина којим руководи Светлана Кравченко.

Присутне госте потом је пригодним речима поздравила Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.
Обележавање Дана рођења Стевана Мокрањца настављено је у поподневним сатима концертом камерног дуа професора неготинске Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ – Весне Гарабантин (виолончело) и Марка Миљковића (клавир). На програму су биле композиције Менделсона, Шопена, Сатија, Родигина, као и „Дунавски валови“ Јосифа Ивановића, а концерт је на радост присутних заокружен извођењем Мокрањчевих инструменталних композиција које се не чују тако често – Дунавка бр. 1 и бр. 2.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани