MУЗИЧКО СЦЕНСКИ ПРОГРАМ „ЗВЕЗДАНИ ЧАСОВИ ЧОВЕЧАНСТВА“

50.M.dani-34Вечерњи програм трећег фестивалског дана био је у знаку музичко – сценског приказа „Звездани часови човечанства“, концертном извођењу радио драме „Мокрањац, човек своје уметности“, Маје Чоловић Васић у режији Саше Латиновића.

У улогама Стевана Мокрањца, Марије Мице Мокрањац, девојке и младића били су Петар Грбић, Селена Ристић Витомировић, Сања Недељковић и Милош Танасковић,  глумци Позоришта Тимочке крајине Зоран Радмиловић из Зајечара. Музичку подршку сценском приказу пружили су хор „Лавиринт“ из Зајечара, са диригенткињом Жељком Алексић и гудачки квартет Школе за музичке таленте „Рипиено“ из Ћуприје.

50.Фестивал-Звездани часови човечанстваРадио драма „Мокрањац, човек своје уметности“ настала је поводом обележавања 100 годишњице смрти великог композитора и премијерно изведена на Другом програму Радио Београда 28. новембра 2014. године. Прича о Мокрањчевом животу испричана је кроз преписку између композитора и његове супруге Марије (Мице) Предић Мокрањац, али и из визуре двоје савремених ликова – Девојке која је студент Музичке академије и Младића, студента Драмске академија, који треба да напише комад о Мокрањцу. Девојка му помаже својим знањем користећи, осим стручне литературе, као драгоцени извор информација управо писма двоје супружника. Та коресподенција, прати композиторов професионални живот, открива његове ставове о музици, стваралаштву, култури, улози уметности у друштву, о времену у коме је стварао, као и о сопственом месту у њему … о животу, пријатељству. Она, свакако, пружа једно од  могућих сагледавања Мокрањчевог јединстевног дела у нашој историји музике, али писма откривају и најинтимнији део личности Мокрањца – чистоту композиторове душе и душе његове жене и та њихова прича из прошлости као да постаје одраз љубавне приче која се помаља у садашњости, између Девојке и Младића.

Аутор Маја Чоловић Васић, рођена Неготинка, дипломирала је на одсеку за музикологију ФMУ у Београду, радом Неготинско певачко друштво (1853 – 1912). Уредник је рубрике Музичка критика и савремени токови у Музичкој редакцији Радио Београда 2. Уређује и води емисије Време музике, Класику молим, Аутограм, Висине, 115 за музику и Ars sonora. Аутор је критичких осврта, интервјуа и прилога из области актуелног музичког живота у земљи и иностранству. Као музички сарадник драмског програма Радио Београда учествовала је у реализацији великог броја радио драма и документарних емисија, a као музички критичар сарађивала је у више наврата и са Телевизијом Београд. Музичка продукција РТС-а је ангажовала као аутора стручних коментара штампаних у концертним програмима ансамбала ове куће. Њени текстови објављивани су на страницама дневне и периодичне штампе (Политика, Pro musica, Музички талас, Мокрањац, Буктиња, Побједа, Музика класика, Етноумље). Од 2012. године је аутор циклуса уводних предавања за концерте Београдске филхармоније. Фестивал „Мокрањчеви дани“ прати од детињства, а професионално две деценије. Члан је Програмске комисије и уредник Програмске књижице Фестивала.

50.M.dani-345Премијерни наступ на јубиларним 50. Музичким свечаностима у славу Мокрањца имао је и најмлађи неготински хор “Вивак” којим су дириговале Александра Ђукић и Драгана Мариновић Симоновић, професорке Музишке школе “Стеван Мокрањац”.

Дечји хор Музичке школе ”Стеван Мокрањац” у Неготину, добио је име „Вивак по истоименом Мокрањчевом делу за  двогласни дечји хор, на стихове Јована Јовановића Змаја. Као што стручан музички израз vivo – vivace означава живо – живахно, тако ова деца симболизују живот, радост, светлост, топлину и будућност Неготина.

Хор је настао 2014. године и наступао је на концертима школе, на концерту Деца – деци на малој сцени Дома културе у Неготину, као и на традиционалном Новогодишњем концерту Музичке школе у великој сали Дома културе Стеван Мокрањац.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани