У НЕГОТИНУ ОДРЖАНА ТРЕЋА МАНИФЕСТАЦИЈА „ВЕСЕЛА ЧАРШИЈА“

vesela_carsija_10Манифестацијом „Весела чаршија“ и овог јануара на Богојављење, Неготинци су оживели традицију саборовања у једној од најлепших градских улица, у којој се и данас осећа дух старих времена.

Упркос киши која је падала и очекивањима организатора, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Туристичке организације и покровитеља Општине Неготин, „Весела чаршија“ је окупила креативне учеснике и посетиоце, у улици која је некада важила за главну занатску и централну градску.

„Задовољство ми је што видим да је наша најдужа и најстарија улица у граду, Кнез Михајлова, вечерас пуна света, баш као што је то било у време када су овде отворене прве занатске и трговинске радња. Посебно ми је драго што је наша манифестација „Весела чаршија“ окупила вечерас све генерације и поново зближила комшије, пријатеље и све наше суграђане. Ова Манифестација зато пружа прилику да се подсетимо како је некада било и да се потрудимо да лепу традицију дружења, топлине и блискости пренесемо на млађе генерације. Неготинску традицију чине музика, вино, позитиван дух, али и великани, Хајдук Вељко, Мокрањац и Ђорђе Станојевић. На нама је да традицију наставимо и зато ћемо подржати све активности које доприносе промоцији Неготина.“ – рекао је између осталог, на свечаном отварању треће по реду „Веселе чаршије“, Живојин Марковић, секретар Скупштине општине Неготин.

У програму су учествовали Драгољуб Фируловић, Етно група „Мариника“, Секције жена Удружења пензионера, Миљана Богић, солиста етно групе “Класје, која је премијерно извела песму о старој чаршији, аутора Саше Грујића и фрулаш Градимир Стаменковић.

Своју причу и сећање на стару чаршију, испричао је ове године Влајко Влајче Тодоровић, стари Неготинац.

Организатори су обезбедили послужење, срнећи гулаш, кувану ракију и вино, топле чајеве и сокове за најмлађе посетиоце. Обележја чаршије такође, шећерне лулице и лицидерска срца.

Манифестација ће наставити да живи и наредних година, на велику радост свих Неготинаца, потврдили су на крају још једне успешне манифестације њени организатори из Туристичке организације, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.

У оквиру Веселе чаршије отворена је у Малој галерији Биоскопа „Крајина“ и изложба слика из Фонда Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани