СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС СА МАЕСТРОМ БОЈАНОМ СУЂИЋЕМ ЗА КРАЈ 55.“МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА “

web1Шостаковичевом „Камерном симфонијом“ и Шчедриновом  „Кармен свитом“, живим споменицима снази људског духа и креативности-упркос свему, у надахнутом извођењу Гудачког ансамбла Симфонијског оркестра РТС, са маестром Бојаном Суђићем на челу, спектакуларно су завршени 55.“Мокрањчеви дани“ у Неготину. Снажна музика патње и отпора из пера совјетских композитора из, за уметност и уметнике, најтежих времена, савршено су се уклопили у актуелан тренутак поново захуктале пандемије коронавируса која најтеже погађа управо музичке уметнике и фестивале. Фестивалска публика „Мокрањчевих дана“ која је прошле године остала ускраћена за своју годишњу дозу уживања и надахнућа, осетила је емоцију и енергију коју су симфоничари РТС тако обилато и раскошно поделили у Неготину, и богато је громогласним аплаузима наградила. Снажна порука из Неготина у потпуности је следила Мокрањчев траг и мокрањчевски схваћен захтев за реализмом: уважавати све што доноси време у којем живимо и показати шта су то праве и истинске вредности. Маесто Бојан Суђић који од 2006. године са великим успехом води Симфонијски оркестар и хор РТС изразио је велико задовољство што поново наступа пред фестивалском публиком „Мокрањчевих дана“.

- Ово је изузетно значајан концерт који није „декоративног“ карактера, већ концерт високог нивоа јер захтева преиспитивање, сукоб са сопственим смислом, животом и смрти, што нас мења и зато је реакција публике на овакав програм показала како Неготин има управо такву публику која разуме високу уметности идеје које се баве филозофијом живота. Мени је драго што су препознали све оне емоције које смо ми покушавали да пренесемо, а то је читав дијапазон историје цивилизације, смисла историје – речи су маестра Бојана Суђића.

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије(1937), чест и драг уважени гост „Мокрањчевих дана“ представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, врло развијене концертне делатности. Својим осмишљеними ангажованим радом, наступима у земљи и иностранству, значајно доприноси квалитетумузичког живота, посебно неговањем српске музичке баштине. Током деценија постојања програмски циљеви се нису битно мењали: квалитетно представљање остварења домаће музике (историјске и савремене), као и премијерно извођење иностраних дела, која нису била заступљена на нашим концертним подијумима. На тој линији изградње највиших извођачких професионалних стандарда и остварења надахнутих оригиналних креација нашли су се и пројекти остварени у последњих десет година рада под уметничким руководством маестра Бојана Суђића.

Маестро Бојан Суђић, најистакнутије диригентско име у српској музици данашњице, уметнички је директор Музичке продукције РТС и шеф диригент реномираних ансамбала – Симфонијског оркестра РТС и Хора РТС од 2006. године. Исте године постао је и професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду и шеф диригент Симфонијског оркестра ове институције. Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани