ОТВОРЕНИ 38. СУСРЕТИ СЕЛА

28. март 2011, Неготин

sajt-1-predsednikУ суботу, 26. марта 2011. године, председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић отворио је традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва 38. Сусрете села у општини Неготин.

Месној заједници Шаркамен је припала част да буде домаћин првог сусрета, собзиром да је прошле године ово село понело титулу свеукупног победника на овој својеврсној манифестацији.

Културно уметничко друштво „Ратар“ из Јасенице, гост првог такмичарског  сусрета, представило се колажом обичаја везаних за сва четири годишња доба. Наиме, публика је најпре била у прилици да се подсети пролећног празника виноградара-Светог Трифуна. Домаћини који обрађују винограде на тај празник орезују први чокот са жељом и молитвом за добар и берићетан род.

У врелим летњим данима, нарочито у данима суше, сеоске додоле су обилазиле поље идући од записа до записа и песмом призивале кишу.

Са доласком јесени и бербом стижу и најрадоснији дани за сељака. Један од њих је припрема за бербу винограда, кићење каца, сама берба и муљање грожђа.

Са завршетком бербе и првим хладним данима и снеговима, са пуним амбарима и берићетом почињу и сеоске свадбе и весеља.

Домаћин, културно уметничко друштво „Врело“ из Шаркамена представило се обичајем „Младенци-Рана“. Двадесет другог марта, у рану зору, због чега се овај обичај у народу назива и „Рана“, момци и девојке у центру села ложили су ватру и прескакали је, замишљајући жељу, не би ли им се у току године испунила. Остали укућани ложили су ватру у својим двориштима, а и у пољу, верујући да тиме отерују нечисте силе, те на овај дан у руке не би узимали ужад и канап, како током године не би виђали змије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани