izdv_54Mdani_RTS

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 54. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ

Kонцертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 54. “Мокрањчеви дани” . Маестро Суђић одлучио се да програм насловљен као више »

54Mdani_promocija1

ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ: „БАНАТСКИ ФАЛСТАФ – КОМИЧНА ОПЕРА ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА ДЕЈАНА ДЕСПИЋА“

У Мокрањчевој родној кући  публици 54. фестивала „Мокрањчеви дани“ представљена је колективна монографија „Банатски Фалстаф – Комична опера Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића“. Реч је о својеврсном зборнику стручних радова више »

izdv_54Mdani_Klasikau11_Zajecar2

КЛАСИКА У 11

У последњем овогодишњем програму „Класика у 11“ на 54. Мокрањчевим данима, данас се у центру Неготина представио врло млад хорски ансамбл, Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара. Овај хор је јуче, више »

izdv_54Mdani_LjubicaMaric1

KОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ЉУБИЦА МАРИЋ“

Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, под управом диригента и уметничког руководиоца Радета Пејчића, публици 54. „Мокрањчевих дана“ представили су се програмом „Црни горо“ и делима домаћих аутора. -Претпостављам, као и за сваког више »

54Mdani_cembalo3

КОНЦЕРТ: ПАСАКАЉА И ЧАКОНА

У галерији Мокрањчеве родне куће приређен је концерт „Пасакаља и чакона“ наше истакнуте чембалисткиње Светлане Стојановић Кутлача. Концерт је посвећен историјату барокних музичких форми пасакаље и чаконе. На програму су била дела више »

Архиве: јун 2012

У ШТУБИКУ ЗАВРШЕНИ ЈУБИЛАРНИ 40. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

3776_1Доделом диплома, признања и повеља синоћ су у Штубику завршени јубиларни 40. „Крајински обичаји“, који су ове године окупили неколико стотина учесника из општина: Књажевац, Бољевац, Бор, Зајечар, Мајданпек и Неготин.

КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ У ШТУБИКУ

3776_1Ревијалним наступом најуспешнијих учесника 39. Сусрета села и ученика основне школе „Хајдук Вељко“, синоћ су у Штубику настављени јубиларни 40. Крајински обичаји.
Другог дана традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва, која се већ четири деценије одржава у спомен на Битку на Штубику и Малајници деловима из својих програма, песмама и играма, представила су се културно уметничка друштва „Карбулово“ из Карбулова, „Димитрије Беливакић“ из Буковча и „Чучук Стана“ из Сикола. Свој програм приказали су и ученици основне школе „Хајдук Вељко“ из Штубика.

ПОЧЕЛИ ЈУБИЛАРНИ 40. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Јубиларни 40. „Крајински обичаји“ отворени су синоћ у Неготину наступима вокалних и инструменталних солиста и етно група. Ову манифестацију изворног народног стваралаштва организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са месном заједницом Штубик и културно-уметничким друштвом „Прераст“ из Штубика, а уз покровитељство Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и општине Неготин.

40. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

PLAKATЈубиларна, четрдесета по реду манифестација изворног народног стваралаштва, Крајински обичаји, биће одржана од 17. до 19. јуна у Неготину и Штубику. Крајински обичаји почињу изложбом и радионицом старих заната у централном градском парку у недељу 17. јуна у 19 сати, док ће манифестацију у 21 сат у музичком павиљону отворити др Влаjко Ђорђевић, председник општине Неготин. Крајински обичаји одржавају се у спомен на Битку на Штубику и Малајници 1807. године, а ове године обележава се јубилеј, 205 година од велике победе над Турцима.

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЛИКОВНЕ ШКОЛЕ ДОМА КУЛТУРЕ

DSCF3015

АКЦИЈА „ОЧИСТИМО СРБИЈУ“

DSCF3015Запослени у Дому културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина придружили су се акцији „Очистимо Србију“ – Министарства животне средине, рударства и просторног планирања. Циљ најмасовније еколошке акције у Србији је подизање свести о значају очувања и заштите животне средине. Очишћен је простор у објектима Установе и то у дворишту Дома културе, биоскопа и на радничком универзитету.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани