ОДРЖАНА ЗАВРШНА СМОТРА 41. СУСРЕТА СЕЛА

Susreti_sela_12Ревијалним приказивањем најуспешнијих тачака овогодишње манифестације, на Градском тргу у Неготину, завршена 41. по реду традиционална смотра изворног стваралаштва Сусрети села у Општини Неготин.

Дом културе „Стеван Мокрањац“, организатор ове манифестације је уз покровитељство Општине Неготин, ове године, окупио 12 месних заједница и то: Шаркамен, Јасеницу, Мокрање Јабуковац, Кобишницу, Штубик, Чубру,  Тамнич, Сиколе, Карбулово, Буковче и Видровац, чија су културно уметничка друштва у протеклих месец и по дана представила игре, песме и обичаје Неготинске Крајине.

По оцени жирија науспешнији су били чланови културно-уметничког друштва „Карбулово” из Карбулова, који су понели титулу свеукупног победника овогодишње манифестације. Њима је припала и новчана наградa у износу од 30 000 динара.

Друго место и новчану награду од 20 000 динара, поделила су културно-уметничка друштва „Вук Караџић” из Видровца и „Воја Чурић” из Кобишнице, док су трећу награду од 10 000 динара поделили фолклорни ансамбли „Ратар” из Јасенице и „Димитрије Беливакић” из Буковча.

Културно уметничким друштвима уручене су захвалнице за учешће на овогодишњој манифестацији, као и дипломе за најбоље и најаутентичније представљање изворне ношње, режије, сценографије и организације.

Диплома за најбољу режију припала је КУД”Вук Караџић” из Видровца, док је победнички ансамбл из Карбулова награђен за најаутентичнију режију. Најбољу сценографија приказало је културно-уметничко друштво из Шаркамен, а најаутентичнију КУД „Воја Чурић” из Кобишнице. За најбољу организацију програма награђен је КУД „Живојин Тодоровић” из Тамнича, за најбоље представљање народне ношње КУД „Чучук Стана” из Сикола, а за најаутентичније представљање ношње КУД „Мокрањац” из Мокрања.

Дипломама су награђене и најбоље тачке из овогодишњх програма. Награђени су изворни оркестар из Карбулова, Десанка Антић из Шаркамена, за најбоље извођење изворне песме, Радомир Цокић из Тамнича, за најбоље представљање на виолини, Славољуб Станковић из Карбулова, за најбоље казивање умотворине, група певача из Карбулова. Дипломе су припале и дечијој изворној фолклорној групи из Јабуковца, омладинској изворној фолклорној групи из Јасенице, старијој изворној фолклорној групи  из Сикола, народном оркестру КУД-а „Димитрије Беливакиц“ из Буковча, Љубомиру Војводановићу, вокалном солисти КУД-а“Димитрије Беливакић“ из Буковча за најбоље изводјење народне песме и омладинској фолклорној групи из Видровца, за најбољу кореографију.

Дипломе су додељене и за најаутентичније тачке овогодишње манифестације. Награђени су изворни оркестар из Штубика, Марија Мардаљевић из Кобишнице, за најаутентичније изводјење изворне песме, Виолета Мариновић из Јабуковца, за најаутентицније представљање на виолини, Спасоје Булбић из Кобишнице, за најаутентичније казивање умотворине, група певача из Мокрања, дечија изворна фолклорна група из Чубре, омладинска изворна фолклорна група из Кобишнице, старија изворна фолклорна група  из Буковча, народни оркестар КУД-а „Младост“ из Чубре, Мирослав Рашић, вокални солиста КУД-а“Димитрије Беливакић“ из Буковча и омладинска фолклорна група из Шаркамена, за најаутентичнију кореографију.

Susreti_sela_1341. Сусрете села званично је затворио мр Милан Радосављевић, директор Дома културе “Стеван Мокрањац”, уз подсећање да је ова установа и ове године била организатор манифестације, уз  покровитељство Општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани