ХОР „КОРИКОС“ ИЗ ЊУЈОРКА ПОБЕДНИК „НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА“

54Mdani_natpevavanje_Koriokos2Хор „Корикос“ из Њујорка са диригентом Алеком Галамбосом победник је „Натпевавања хорова“ 54. „Мокрањчевих дана“ у Неготину. У веома оштрој конкуренцији Американци су показали високе уметничке домете, складну и уједначену интерпретацију освојивши Статуету Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митрића и част да изведу целовечерњи концерт на наредном фестивалу.

-Репертоар који смо вечерас извели је наш стандарни репертоар, са изузетком Мокрањца. Ми у Сједињеним америчким државама одржавамо такмичења у новој музици, откривајући тако нове композиторе, не само у Њујорку, већ и широм Сједињених америчких држава и света. Ову музику и најчешће изводимо– рекао је Алек Галамбос, диригент овог, у Њујорку веома познатог вокалног ансамбла који је своју репутацију стекао сјајним концертима у престижним дворама, попут Карнеги хола и Линколн центра.

Жири у саставу: др Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду и диригенти др Тамара Адамов Петијевић и др Милоје Николић награду за успели избор репертоара на трагу Мокрањчеве традиције доделио је Хору КУД „Станко Драгојевић“ из Подгорице (Црна Гора), којим је дириговао Илија Дапчевић.

Диригенту Јулији Шћепановић и хору „Девана“ из Амстердама (Холандија) специјално формираног због „Мокрањчевих дана“ и наступа на овом фестивалу припала је награда за неговање дијалога културе.

Градски мешовити хор „Вардар“ из Скопља (Северна Македонија) под управом Јасмине Ђорђеске награђен је за успелу интерпретацију дела националног репертоара, а Градски мешовити хор „Абрашевић“ из Ваљева са диригентом Драганом Васиљевићем за допринос у неговању најбољих традиција у интерпретацији Мокрањчевих дела.

Камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара под управом Жељке Алексић добио је награду за племенити камерни звук хора у интерпетацији „Херувимске песме“ Ирине Денисове.

Публика у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ поред наступа ових шест хорских ансамбала и победе америчког хора, запамтиће, нема сумње, и тренутак чекања одлуке жирија, када их је македонски композитор и пијаниста Андреј Наунов, чију је композицију „Што ми е мило“ извео хор из Скопља, на клавиру подсетио на неке од највећих хитова вечних екс-ју балада. У глас су запевали и публика и хористи говорећи, како је рекао и Алек Галамбос, диригент „Корикоса“ на српском језику поздрављајући Неготинце и њихове госте, „универзалним језиком музике“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани