IN MEMORIAM – МИЛОЈЕ НИКОЛИЋ

web_MilojeNikolic

Професор доктор Милоје Николић преминуо је 25. фебруара у Београду у 76. години.
Др Милоје Николић, теоретичар музике и диригент, рођен је 1948. године у Kрагујевцу. Дипломирао је 1974. а магистрирао 1983. године на Одсеку за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, са радовима из области анализе хорске литературе. Докторску дисертацију из области Теорије уметности и медија („Примена гешталт аналитичког метода у проучавању форме Мокрањчевих руковети“) одбранио је 2016. године на Универзитету уметности у Београду.
Од 1977. године био је запослен на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, у звању редовног професора. Од 1998. године радио је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на коме је био и први вршилац дужности декана.
У последњих петнаест година радио је и на Музичким академијама у Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина) и Цетињу (Црна Гора). Као теоретичар музике, аутор је већег броја научних радова из области анализе вокалне музике.
Своју уметничку каријеру је започео као диригент различитих београдских хорова: „Бранко Цветковић“, „Иво Лола Рибар“, „Жикица Јовановић-Шпанац“.
Године 1990. основао је Академски камерни хор „Лицеум“ у Крагујевцу, који је од тада континуирано водио. Са овим је хором остварио је 25 концептуално осмишљених и успешно изведених целовечерњих програма, од којих су неки имали и одлике мултимедијалних. Ансамбли које је водио освојили су низ награда на углeдним домаћим и међународним конкурсима.
Са Академским хором „Лицеум“ из Крагујевца, којим је дириговао и на Натпевавању хорова на „Мокрањчевим данима“ у Неготину, 2007. године понео је титулу победника.
Остварио је и низ успешних концерата у Србији и у више европских земаља: Шпанији, Енглеској, Француској, Немачкој, Швајцарској, Пољској, Румунији, Мађарској, Словачкој, Бугарској, Чешкој, Русији и у републикама некадашње Југославије.
Оснивач је, аутор основне концепције и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова у Крагујевцу. Један је од оснивача међународне асоцијације Балкански хорски форум, а био је и оснивач и председник њене српске секције (Балканског хорског форума – Србија).
Од 2014. године био је редовни члан Бугарске академије наука и уметности (БАНИ).
Иако је у званичну пензију отишао 2016. године, и даље је био ангажован, пре свега на пољу хорске музике, па је тако био један од ментора семинара „Диригентско ходочашће“ у оквиру Фестивала „Мокрањчеви дани“ (2017-2019 и 2021-2022).
На овом Фестивалу био је укључен и у рад Уметничког савета 2005-2006. године а члан Програмске комисије „Мокрањчевих дана“ био је и у периоду од 2016-2019. године.
Др Милоје Николић је имао активну улогу у оквиру Српске хорске асоцијације (СХА), при којој је осмислио програм хорских радионица за диригенте и био је уметнички руководилац Хора диригената СХА.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани