КЛАСИКА У 11

54Mdani_Klasikau11_Zajecar2У последњем овогодишњем програму „Класика у 11“ на 54. Мокрањчевим данима, данас се у центру Неготина представио врло млад хорски ансамбл, Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара. Овај хор је јуче, баш у време трајања нашег Фестивала, забележио тачно годину дана, од свог првог јавног представљања.

Основан је половином априла 2018. године при установи Народно позориште Тимочке Kрајине – центар за културу “Зоран Радмиловић” у Зајечару и наставља традицију хорског певања у овом граду где је прва певачка варошка дружина формирана још 1874. године.

За Неготин и фестивал „Мокрањчеви дани“ веома је значајна сарадња коју су између 80-тих и 90-тих година прошлог века имали здружени хорови „Миленко Брковић Црни“ из Зајечара и „Стеван Мокрањац“ из Неготина који су под диригентском палицом енергичног Александра Мишића пленили својим наступима. Овај град  добро памти још једног сјајног диригента из Зајечара, Наду Маленовић и њен Хор девојака, касније хор „Felix Romuliana“. На темељима те традиције настало је у Зајечару  Градско певачко друштво„Стеван Мокрањац“ које тренутно броји двадесетак чланова. Они су током протеклих годину дана имали више запажених наступа, од којих издвајамо обележавање Светског дана хорског певања у Зајечару и у Неготину, као и  учешће на „Антика фесту“ у сценско-музичкој представи „Опсада и пад Константинопоља“ у адаптацији Горана Марковића и наступ на отварању Филозофске школе на Ромулијани.

Градским певачким друштвом „Стеван Мокрањац“ из Зајечара, од оснивања руководи и диригује Маја Миленковић дипломирани музичар педагог, коју за Мокрањчев град везује то што је управо у Неготину завршила средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Зајечарски „Мокрањац“ наступио је данас уз пратњу Душана Ђорђевића, професора хармонике.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани