ПРЕМИНУО ВАЈАР И СЛИКАР МИЛОШ ШОБАЈИЋ (1945-2021)

NOV_7664Један од сигурно најзначајнијих  српских сликара данашњице, Милош Шобајић, придружио се данас великанима, који су последњих месеци напустили овоземаљску сцену. Корона је, не бирајући, узела још један живот, оставивши за собом празнину и немоћ … тугу, али и сећања. Милоша Шобајића (76), добитника најпрестижнијих  домаћих признања,  од којих  2019, Златне медаље Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства, а само годину дана раније и Ордена Руске Думе за почасног госта Русије, сликара и скулптора о коме је написано безмало хиљаду текстова и више монографија не само у његовом родном граду Београду, већ и метрополама попут Лондона или Париза, сећаће се, с трајним пијететом, и Неготинци јер је уметник о коме се много писало, а који је томе доприносио својим плодним стваралаштвом, био гост Неготина  и то не тако давно. Било је то 2018. године, када је на тек отвореним 53. Мокрањчевим данима у Неготину, 17. септембра, отворена Шобајићева самостална изложба у Дому културе „Стеван Мокрањац“. Догађај за памћење, а изложбу је отпратила не само овдашња бројна, ликовној уметности наклоњена  јавност, већ и сви они који су слушали и читали о српском сликару и вајару, великану, космополити, коме је читав свет, заправо, био дом уз онај родни који се налазио у Србији.  Фестивалска публика „Мокрањчених дана“ је те, 2018. године, имала јединствену прилику да види радове Милоша Шобајића из колекције Уметничке галерије „Радионица душе“.

 

За сећање – Милош Шобајић

Милош Шобајић је завршио Академију ликовних уметности у Београду 1970. Живео је и радио у Паризу од 1972. године, а онда је 2005, у Београду основао Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд, на коме је био професор и декан. Године 2012, добио је статус почасног доктора и професора емеритуса. Био је ментор на докторским студијама из области ликовне уметности, као и гостујући професор на Luxun Academy of Fine Arts у Кини, где је предавао сликарство од 2004. до 2006. године. До године гостовања у Неготину, имао је преко осамдесет самосталних изложби, а радове је излагао и на више од четири стотине групних. Дела Милоша Шобајића изложена су у тридесетак светских музеја. Године, 2018, Руска Дума је Шобајићу доделила Орден Почасног госта Русије. Реч је о сликару који је награђен десетинама српских награда, међу којима су Вукова и награда Капетан Миша Анастасијевић и Златни беочуг Београда. О Милошу Шобајићу је објављено више монографија у Паризу, Београду и Лондону, за које су уводне текстове написали Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други аутори. О делу Милоша Шобајића је написано безмало хиљаду текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, а његов живот и дело били су теме многих телевизијских филмова и приказа. Самосталне изложбе Милоша Шобајића,  организовале су престижне институције, музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије.

Према последњим доступним информација у медијима Милош Шобајић је неуморно стварао и планирао. Ова година је требало да протекне у знаку његове аутобиографије „Мојих девет живота“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани