ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ”У САГЛАСЈУ СА МОКРАЊЦЕМ” ВЛАСТЕ МЛАДЕНОВИЋА

web_VlastaУ галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, а у сарадњи са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“, приређена је промоција књиге „У сагласју са Мокрањцем“, неготинског песника Власте Младеновића.  О стиховима Власте Младеновића, овогодишњег добитника Драинчеве награде, надахнуто су говорили Гордана Крајачић, музики критичар и Саша Скалушевић, песник.

- Власта Младеновић је песник посебног сензибилитета, рођен у царском Шаркамену, живи у Неготину где удише Мокрањчев ваздух, па стога не чуди његово „сагласје“ са нашим назначајнјим композитором- нагласила је Гордана Крајачић.

И управо тај дослух са Мокрањцем, као духовним обележјем његовпог завичаја,  чини једну од  димензија које дају интонацију поезији песника Власте Младеновића.

- Поезија источне Србије је сигурно једна од најбољих у Србији, али је нажалот, неправедно запостављена – рекао је између осталог песник Власта Младеновић и прочитао неколико стихова из своје књиге.

Власта Младеновић (Шаркамен, 1956), објавио je преко двадесет песничких књига код угледних издавача (Нолит, Просвета, Књижевна омладина Србије, Крајински круг): „Дисиденти корачају улицом Франшеа Депереа“, „Без мене“, „Шаркамен“ – са фотографијама Драгослава Илића, „Књига Хајдук Вељку“ – са сликама Радислава Тркуље, „Исус Христос синопсис“ – са фото-сликама Душана Стефановића, „Онај кога нема“,“ Немам избора“, „Лиричност у два дела“,“Истокија“, „Песморечија у дослуху са Мокрањцем“, „Естрадија“, „У сагласју са Мокрањцем“,“ Фусноте за Мокрањца“,“ Локалитет и свет шаркаменских рима“. Приредио је три антологије поезије источне Србије и Антологију српског песништва. Књиге су му преведене у Италији, Румунији, Француској и Египту. Књижевне приказе и песме објављује у најзначајним српским часописима. Добитник је Драинчеве и других награда. Уредник културног и издавачког програма Народне библиотеке Доситеј Новаковић, Неготин и часописа Библиопис.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани