ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

3524_1Дом културе ‘Стеван Мокрањац’ у Неготину, пригодним програмом обележио је јуче 156. годишњицу рођења славног српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
Делегације локалне самоуправе, програмске комисије Фестивала „Мокрањчеви дани“,  школа и установа које носе име славног Неготинца, положиле су и ове године цвеће на споменик Мокрањцу у дворишту његове родне куће.
После овог традиционалног чина,  којим годинама већ  почиње прослава 9. јануара, Дана Мокрањчевог рођења, програм је настављен у родној кући Стевана Мокрањца.

Присутне је најпре поздравио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић. Он је свом обраћању између осталог истакао да и ове године, у родној кући Стевана Стојановића Мокрањца, човека који је људски глас узео за најсавршенији инструмент сви полажемо и један велики испит, свако на свој начин. Уважени уметници, својим делима, а Неготинци својим настојањем да Мокрањчев град учинимо достојним овог великог уметника, европског ствараоца.

У част дана рођења славног српског композитора синоћ је приређена и промоција тринаестог броја часописа „Мокрањац“, који су представили др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и новинар Ново Томић.

3524_8У уметничком делу програма наступили су гости  из Београда: Невена Глишић-флаута, Атила Сабо-виола и Филип Маринковић-виолончело.
На крају програма, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, захвалио се како младим уметницима Факултета музичких уметности из Београда, тако и учесницима промоције часописа „Мокрањац“ и у знак захвалности уручио им је по флашу неготинског вина.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани