КАРБУЛОВО И КОБИШНИЦА ОТВАРАЈУ 42. СУСРЕТЕ СЕЛА

susreti_sela_izvlacenje_4У просторијама Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, одржан је састанак поводом организовања предстојеће  традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села” општине Неготин.

.

susreti_sela_izvlacenje_3Састанку су присуствовали Надица Васић, заменица председника општине Неготин, Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац” и представници пријављених месних заједница и културно-уметничких друштава заинтересованих за учешће у овогодишњем такмичењу.

susreti_sela_izvlacenje_1Присутне је поздравила Драгана Кнежевић, испред Дома културе, који је и ове године организатор манифестације, која се по 42. пут одржава у нашој општини, у склопу Такмичења села Србије.

Покровитељ манифестације је Општина Неготин, а присутнима се испред локалне самоуправе обратила Надица Васић, заменица председника Општине Неготин.

„Ова културна манифестација једна је од ретких која је успела да се одржи у тешким временима и наша је обавеза да помогнемо да се Сусрети села одржавају и у годинама пред нама. Чињеница је да је депопулација станoвништва најевидентнија управо у Крајинским селима, али Сусрети села су догађај који окупља велики број људи. Они са пуно ентузијазма припремају програме који су допринос очувању традиције и културе овога краја, што свакако треба подржати” 

susreti_sela_izvlacenje_2За учешће у 42. смотри изворног народног стваралаштва „Сусретима села“ 2015. године, пријавило се 12 месних заједница – Јабуковац, Тамнич, Сиколе, Шаркамен, Буковче, Штубик, Мокрање, Кобишница и Чубра, Видровац, Карбулово,  а после вишегодишње паузе у такмичење ће се поново укључити и културно уметничко друштво из Речке.

„Пропозиције такмичења остале су исте, а акценат ће и ове године бити бачен на аутентичне игре, песме и свирке, приказу обичаја и казивању умотворине.  Што се теме тиче она је слободна, а то подразумева да свако село може да изабере приказ неког конкретног обичаја везаног за овај крај“ – истакла је Рената Ђурђевић Станковић, организатор програма у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

susreti_sela_izvlacenje_5Овогодишња манифестација биће  отворена 21. марта у Карбулову, где ће прошлогодишњи победник угостити културно уметничко друштво из Кобишнице, а последњи сусрет биће одржан 26. априла у  Јабуковцу где ће чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ дочекати госте Штубика.

Завршна смотра биће одржана у мају, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин, када ће ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник 42. по реду манифестације „Сусрети села“.

Редослед наступа учесника 42. Сусрета села општине Неготин

П   Р   В   И      К   Р   У   Г

21.03.2015. субота                 КАРБУЛОВО – КОБИШНИЦА        

27.03.2015. петак                   ВИДРОВАЦ – ЈАБУКОВАЦ           

28.03.2015. субота                 РЕЧКА – ШАРКАМЕН        

03.04.2015. петак                   ШТУБИК – БУКОВЧЕ         

04. 04. 2015. субота               СИКОЛЕ – ЧУБРА   

05. 04. 2015. недеља             ТАМНИЧ – МОКРАЊЕ       

Д   Р   У   Г   И     К   Р   У   Г

17. 04. 2015. петак                 ЧУБРА – РЕЧКА       

18. 04. 2015. субота               ШАРКАМЕН – ВИДРОВАЦ

19. 04. 2015. недеља             КОБИШНИЦА – ТАМНИЧ  

24. 04. 2015.   петак               БУКОВЧЕ – СИКОЛЕ         

25. 04. 2015. субота               МОКРАЊЕ – КАРБУЛОВО

26. 04. 2015.   недеља          ЈАБУКОВАЦ – ШТУБИК

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани