Архиве: април 2024

ПОЧИЊУ МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ

web2
Од 3. до 30. маја у Неготину ће бити организовани програми у оквиру Мајских свечаности, под покровитељством Општине Неготин. Допринос свечаностима даће све установе културе, међу њима и Дом културе „Стеван Мокрањац“, Туристичка организација општине Неготин, школе, удружења…
Разноврстан програм, различитих садржаја, под називом „Мајске свечаности 2024“, приређује се поводом 12. маја, Дана општине Неготин.

У НЕГОТИНСКОЈ ОПШТИНИ ЗАВРШЕНИ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“

web4

У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством општине Неготин 27. априла у Јабуковцу је АКУД „Флоричика“ угостила чланове КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице који су приказали народни обичај: вашар, док су Јабуковчани приказали обичај седељке.

ИЗЛОЖБА ВЛАШКЕ НОШЊЕ ИЗ ЗБИРКЕ МИЛАНА НИКОЛИЋА У ДОМУ КУЛТУРЕ НА “ДАНИМА ГЕРГИНЕ“

web1

Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину и ове године пружио је подршку манифестацији „Дани Гергине“ – Удружења за очување културе и традиције Влаха, која претходи традиционалном Фестивалу влашке музике „Гергина“.

Изложба „Кăмаша“ – влашке кошуље ношње Неготинске Крајине из збирке Милана Николића у галерији Дома културе је, очекивано, изазвала велико интересовање посетилаца. Наиме, Николић је на овој манифестацији прошле године учествовао са избором прегача из своје збирке и тада окупио бројне поштоваоце традиције и културе, зато гужва и пун фоаје Дома културе и овога пута нису били изненађење.

“ВЛАШКЕ НАРОДНЕ УМОТВОРИНЕ” НА “ДАНИМА ГЕРГИНЕ”

web1

У оквиру манифестације „Дани Гергине“ Удружења за очување културе и традиције Влаха „Гергина“ у галерији неготинског Дома културе 23.априла приређена је промоција књиге „Влашке народне умотворине“ коју су приредили др Синиша Челојевић и Слободан Цветић.

„ДАНИ ГЕРГИНЕ“ И У ПРОСТОРУ ДОМА КУЛТУРЕ

web1

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ 22. априла отворена је манифестацијa „Дани Гергине“, коју у сусрет 15. Интернационалном фестивалу влашке музике „Гергина“ организује истоимено Удружење за очување културе и традиције Влаха.

У ТОКУ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“ НЕГОТИНСКЕ ОПШТИНЕ

web_КУД-ВРЕЛО-Шаркaмен-doc
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ ове године, у неготинској општини, ревијално окупља пет месних заједница: Буковче, Јабуковац, Кобишница, Сиколе и Шаркамен.

ЈУБИЛЕЈ ГИМНАСТИЧКОГ КЛУБА „ХАЈДУК ВЕЉКО“ НА СЦЕНИ ДОМА КУЛТУРЕ

web1

Гимнастички клуб „Хајдук Вељко“ обележио је 16. априла у Дому културе „Стеван Мокрањац“ прву деценију постојања и успешног рада. Била је ово прилика за сећање на све оне који су започели ову причу, и појединце, колективе и институције који су били подршка у развоју овог спорта у Неготину, али и на најуспешније чланове Клуба.

НОВА ПОСЛАСТИЦА ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПОЗОРИШТА У НЕГОТИНУ

web_Hotel88
„Хотел 88″, једна од најгледанијих представа биће изведена на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у среду, 24. априла, од 20 сати.
Биће то нови сусрет са Андријом Кузмановићем у улози Марка и глумачком екипом у којој су сјајна имена српског глумишта: Јелисавета Орашанин у улози Сандре, Тамара Крцуновић у улози Ане и Владимир Алексић коме је поверена улога Виктора.

РОЂЕНДАНСКА ПЕСМА МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ

web1
У неготинском Дому културе 15. априла Уметничка школа „Стеван Мокрањац“ обележила је 70 година постојања и рада Основне музичке школе.
Техничку подршку и овом програму пружио је Дом културе „Стеван Мокрањац“.
Фото: Сузана Михајловић Јовановић – НГ портал

У ОПШТИНИ НЕГОТИН ПОЧЕЛИ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“

web1
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством општине Неготин, почела је у недељу 14. априла у Сиколу. „Сусрете села“ отворио је Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1
web2

Дамјан Добрић, ученик Техничке школе, Мина Радивојевић, ученица ОШ  „Вера Радосављевић“ и Лејла Флутурецић из ОШ „Павле Илић Вељко“ у Прахову, представљаће Борски округ на 55. Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, 18. и 19. маја.

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1
web2

Најбољи рецитатори општине Неготин за 2024. су Дамјан Добрић, ученик Техничке школе, у старијем узрасту, Леа Рајић, ученица ОШ „Вера Радосављевић“ у средњем узрасту и Лејла Флутурецић из ОШ „Павле Илић Вељко“ Прахово, у млађем узрасту.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

web_za_danas_toliko
web_Nina

17. април /СРЕДА/ у 19.00 сати
ЗА ДАНАС ТОЛИКО
Цена улазнице 350 динара
Продаја улазница је на дан пројекције филма
пре подне од 9.00 до 13.00 сати и после подне од 17.00 сати

18. маприл /ЧЕТВРТАК/ у 18.00 сати
НИНА И ЈЕЖЕВА ТАЈНА
Цена улазнице 300 динара
Продаја улазница је на дан пројекције филма
пре подне од 9.00 до 13.00 сати и после подне од 16.00 сати

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН
ДОБРО ДОШЛИ

ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_opstinska-sr
web_okruzna-sr
Дом културе „Стеван Мокрањац“, у сарадњи са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“, 11. и 12. априла 2024. године, организује општинско и окружно такмичење рецитатора под називом „Песниче народа мог“.
Oпштинско такмичење рецитатора најављено је за 11. април од 18 сати у сали Дома културе у Неготину и окупиће 46 учесника у три категорије.

ПОЧИЊУ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“

48ss_2024
Овогодишња традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством општине Неготин, почиње у недељу 14. априла од 20 сати у Сиколу где ће као домаћин КУД „Чучук Стана“ дочекати КУД „Врело“ из Шаркамена.
За учешће у манифестацији, која ће у својој 48. сезони имати ревијални карактер, пријавило се пет месних заједница: Буковче, Јабуковац, Кобишница, Сиколе и Шаркамен.

„БОНТОН“

web3
Ученици неготинске Основне школе „Вера Радосављевић“ одабрали су бонтон за тему приредбе којом су у Дому културе, 4. априла, обележили јубилеј 60 година постојања и рада.
Техничку подршку и овом ђачком програму пружио је Дом културе „Стеван Мокрањац“.

ФРАНЦУСКИЊА СЕЛЕСТИНА У ПОСЕТИ ДОМУ КУЛТУРЕ

web1
web2

Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину почетком априла посетила је Селестина Бат (Celestine Batt). Млада Францускиња, рођена у Лиону, стигла је у Србију пре седам месеци захваљујући интеркултуралној размени ученика. О нашој земљи ништа није знала, а српски језик је врло брзо савладала и данас без већих проблема комуницира, како са својим вршњацима у Земунској гимназији коју похађа, тако и са свима које сусреће на својим путовањима кроз Србију.

У СУСРЕТ ПОЧЕТКУ ЗВАНИЧНЕ СЕЗОНЕ У ЛЕГАТУ РАШЕ ТРКУЉЕ У НЕГОТИНУ

web1
TIBI MEMORIAM – ПОНЕДЕЉАК 8. АПРИЛ 2024. ОД 18 САТИ
ЛЕГАТ РАДИСЛАВА ТРКУЉЕ У КОМПЛЕКСУ МОКРАЊЧЕВЕ КУЋЕ
Осми април је веома важан дан за нашу уметност и културу. На овај дан рођен је велики српски сликар Радислав Раша Тркуља, који је од ране младости одржавао везу са Неготином и увек му се радо враћао. Волео је наш град и представљао га јавности, чини се, чак далеко више него неки рођени Неготинци. Због тога не чуди да су многи његови поштоваоци Раши „доделили“ Неготин као његов родни град.
А сликар, Радислав Тркуља, баш такав какав је био, енергичан, силовит, маштовит у стваралаштву својих уметничких дела, одлучио је да баш овом и оваквом, нашем граду, остави као највеће благо двадесет слика формирајући Легат у једној од зграда у дворишту родне куће Стевана Мокрањца – Легат о коме већ 19 година брине Дом културе „Стеван Мокрањац“.
Легат се налази у згради под заштитом, која као једно од најмањих здања у низу у самом комплексу, одише временом прошлим и представља мали драгуљ некадашњег градитељства и грађанског духа Неготина.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани