КОНЦЕРТ ПОБЕДНИКА НАТПЕВАВАЊА 2009.

13.09.2010,Неготин

IMG_4268-640x480На Малој сцени биоскопа „Крајина“, у оквиру 45. Мокрањчевих дана приређен је концерт словеначког хора „Ипавска“ из Випаве, прошлогодишњег победника Натпевавања. У овом, за Фестивал новом концертном простору, који је као место дешавања за мање, камерне садржаје уврштен у програм, због своје добре акустике, Хор „Ипавска“, са диригентом Матјажем Шчеком, приредио је одличан концерт.

 На репертоару свих хорова који ове године учествују на Фестивалу, је барем по једна Мокрањчева композиција. И прошлогодишњи победник Натпевавања није био изузетак, јер је у свој програм уврстио Опело Стевана Мокрањца, а онда непланирано и његову Петнаесту Руковет. Наиме, у оквиру овогодишњег наступа пред публиком Мокрањчевих дана  камерни хор „Ипавска“ требало је да премијерно изведе кантату „Светли гробови“ – најновије дело академика Дејана Деспића (1930) једног од водећих српских композитора, али и угледног музичког теоретичара и педагога. Некадашњи председник Програмске комисије фестивала „Мокрањчеви дани“, а данас председник Скупштине Мокрањчеве задужбине, Дејан Деспић ову кантату написао је пролетос, инспирисан познатом поемом Јована Јовановића Змаја и поклонио је Фестивалу чији је један од најдрагоценијих (вишедеценијских) пријатеља и помагача.

Нажалост, због болести солисте, хор „Ипавска“ није био у прилици да изведе кантату „Светли гробови“, због чега је, са сцене, фестивалској публици и композитору упутио извињење, и уместо најављене премијере, извео Петнаесту Мокрањчеву руковет.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани