НОВОСАДСКИ КАМЕРНИ ХОР ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

006Новосадски камерни хор под управом Божидара Црњанског победник је Натпевавања хорова 56. „Мокрањчевих дана“ у Неготину.

Један од најактивнијих наших хорова, учесник бројних домаћих и интернационалних фестивала добитник многих значајних признања, основан 2013. године, представио се на Натпевавању хорова делима Монтевердија, Голованова, Грига, Хогана, а од бројних Мокрањчевих дела, будући да је једно обавезно на овом хорском такмичењу, одлучили су се за његов „Козар“.

005- Морам да кажем да је заиста било узбудљиво. Имали смо један интензиван период припреме, као и несумњиво сваки ансамбл који се вечерас такмичио и који се заправо потрудио да се прикаже у најбољем могућем светлу. Донели смо наш програм који смо вредно припремали и преко лета и током ове међупаузе и заиста имамо један веома специфичан и леп осећај вечерас на овој сцени неготинског Дома културе. Иако ова сала понекад, можда, делује неинспиративно, вечерас је имала неку посебну чар и посебну допадљивост тако да мислим да је све певаче инспирисала да буду што бољи, а ми смо имали ту срећу да вечерас заиста опевамо на једном веома високом нивоу свој програм и да освојимо највише признање вечерас-  прве су импресије диригента победничког хора Божидара Црњанског.

Жири у саставу: проф. др Соња Маринковић, музиколог, Александра Вребалов, композитор и др Катарина Станковић, диригент награду за најбоље извођење Мокрањчевог дела, његове Херувимске песме, доделио је Српском црквено пјевачком друштву „Богољубље“ из Добоја, под управом Љубице Тимановић.

Бањалучком Камерном хору „Керубини“ којим је дириговао Душан В. Урошевић припала је награда за трагалачки однос према хорском репертоару, док је Омладинском мешовитом хору „Симонида“ из Београда, под управом Јелице Чукарић припала награда за музикалност ансамбла и за најперспективнијег младог диригента.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани