„СУСРЕТИ СЕЛА“ ПОЧЕЛИ У КОБИШНИЦИ

web_otvaranje-ssela2022Честитајући крајинским аматерима на истрајности у чувању изворног народног блага, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, означио је у недељу 29. маја почетак традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2022.“

.

.

web_KobisnicaДомаћин првог сусрета била је Кобишница, месна заједница која је 2019. године понела титулу свеукупног победника. Културно- уметничко друштво „Воја Чурић“  угостило је чланове АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца, који су за своје овогодишње представљање одабрали обичај „Седељка “.

.

web-JabukovacАматери из Кобишнице представили су се обичајем „Уит“. Ради се о обичају који се дешава на Велики четвртак. Деца би са звончићима ишла кроз село узвикивајући Ууу… Овај обичај изводе мушка деца сакупљајући јаја по селу, која би затим однела  својој кући како би их њихове мајке  сутрадан, на Велики петак, офарбале.

Наредни сусрет најављен је за 3. јун 2022. године када ће Буковче угостити Сиколе,  5. јуна  Сиколе ће дочекати  Шаркамен, а 10. јуна Шаркамен ће бити домаћин Буковчу. Јабуковац ће гостопримство  узвратити Кобишници 11. јуна.

Организатор Сусрета села, чији је покровитељ Општина Неготин је Дом културе “Стеван Мокрањац“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани