ЈУБИЛАРНИ КОНЦЕРТ ЕТНО ГРУПЕ „МАРИНИКА“

web_MarinikaЕтно група „Мариника“ чији је оснивач и уметнички руководилац Данијела Марковић, свој јубилеј, 10 година успешног рада обележиће 28. децембра великим концертом у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

На програму јубиларног концерта, данас врло познате и много пута награђиване Етно групе „Мариника“ наћи ће тридесетак одабраних  песама  влашке и српске изворне музике у карактеристичној вишегласној обради, као и духовне мелодије. Готово све аранжмане за етно-групу „Мариника“ пише Данијела Марковић.

Етно-групе „Мариника“  постоји и ради од 2008. године. Ова неготинска етно-група  добро је позната у региону и шире, јер већ годинама негује влашку и српску изворну музику у вишегласној обради, као и духовну музику. Чланице групе су девојке средњошколског узраста, а састав се из године у години мењао, јер је сваке године Неготин напуштало више девојака због даљег школовања или других обавеза. Из велике љубави према младим, талентованим људима и у жељи да се очува наша традиционална баштина, са посебним нагласком на традицију неготинског краја, Данијела Марковић радила  је са групом остварујући многобројне наступе.

Од самог оснивања, етно-група „Мариника“ учествовала је на многобројним етно-фестивалима у земљи и иностранству, а посебна признања освојила је на Фестивалу „Бело ленче“ у Вању и на Вокалном етно-фестивалу ВЕФ у Неготину.  Етно-група „Мариника“ остварила је сарадњу са СПЦ и Тимочком епархијом, која је 2011. год. издала носач звука, са 12 обрада изворних влашких песама. Наступала је на многим црквеним манифестацијама и академијама у Неготину, Манастиру Буково и  Манастиру Вратна.

 Оснивач и диригент Етно-групе „Мариника“, Данијела Марковић, дипломирани музички педагог радила је као наставник клавира у музичкој школи u  Немачкoj, а просветно-педагошким радом у Неготину бави се  од 2003. године где ради као наставник музичке културе и диригент мешовитог хора у Неготинској гимназији и као наставник упоредног клавира СМШ „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Један је од оснивача и Креативног удружења „НЕГО“, које од  2014. године организује  међународни Вокални етно-фестивал младих – ВЕФ, једини такмичарски етно-фестивал ове врсте у Србији.

Била је диригент мешовитог Црквеног хора „Василије Острошки“ при СПЦ у Франкфурту на Мајни,  у чијем је оснивању и сама учествовала. Оснивач  је и диригент вокално-инструменталног састава „Ајдуци“ из Неготина од октобра 2013.год.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани