НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ: CHAMI COOL & LA FAMA JAM

Chami-Cool КОНЦЕРТ:

CHAMI COOL & LA FAMA JAM

29. децембар 2014. /понедељак/ 20 сати

улаз слободан

ДОБРО ДОШЛИ

Шта рећи о Chamiju? Ако са њим кренете у необавезну шетњу по Барселони, упознаћете све могуће „градске ликове“ – музичаре, уметнике, локалне ведете и фрикове, а шетња не само да може, него обично и траје до јутра, и често се завршава тамо где уопште нисте очекивали да може да заврши.

Такав је у доброј мери и Chamijev „музички израз“ – пио је воде са разних извора, али га је обликовала барселонска улица, њој је докторирао као улични свирач, као уосталом и многи други из Manu Chaove барселонске дружине. А пошто је та улица лавиринтна, такве су и Chamijeve свирке – колико год да се планирају, ништа није задато унапред; ако је енергија добра, могу да трају до потпуне изнемоглости… По сведочењу Томе Наумовског Chamijeva прошлогодишња свирка у „Жици“ била је најдужа у историји тог клуба.

Рећи да CHAMI COOL & LA FAMA JAM мешају Reggae, Reggae-muffin и алтернативни рок, и да су Chamijevi узори Manu Chao, Maka Bi, Bob Marli, Питер Тош и други, јесте некакав оријентир, али то је, ипак, само сведена одредница. Са музичарима као сто су Daniel Lanca & Barcelona Street Orchestra, Che Sudaka, Made in Barcelona и многи други, део је тамошње сцене која је под директним „патронатом“ El Grande Manu Chao-a. Преко дана и преко недеље, читава та екипа са Manuom игра фудбал; увече заједно свирају – по баровима и малим сценама, али и на оним великим.

Chami  је био Manuov гост на концерту у Хали спортова: „Мој другар из краја“, тако га је најавио.“ иако је базицно знаценје реци „barrio“ скоро истоветно америчком „hood“, садржај појма је поприлично другачији, као што је другачија и музика која из тог „дружења у крају“ произлази. У Барселони, где је епицентар тих сусрета и дружења „у крају“ Трг Џорџа Орвела (или „Placa Tripi“ у интерном сленгу), „barrio“ још одише интернационалистичким, републиканско-анархистичким духом, док му посебну боју дају управо људи који су се у тај град слили са разних страна света.

 CHAMI COOL у Барселони свира стално – на званичним и незваничним сценама, у „окупама“ (сквотовима), на градским фештама, по баровима, на улици – Где год да свира, неизоставни састојак његових наступа је импорвизација у позитивном смилслу те речи, уз коју онда иду изненађења сваке врсте. Пре свирке често ни сами музичари из бенда не знају тачно шта ће све свирати, то само CHAMI (можда) зна. Али, то не само да не смета, него управо ствара оно што је његова „differencia specifica“ у односу на друге – прича је отворена и у њој учествују сви који то желе. Једини услов је добра и позитивна енергија, жеља за плесом и осмесима…

… са концерта …

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани