Архиве: април 2022

ЗАЈЕЧАРСКО ПОЗОРИШТЕ ПОНОВО У НЕГОТИНУ

web_NPoslanik1На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, у оквиру Мајских свечаности, у среду 18. маја од 20 сати, биће играна прва и најпознатија комедија писца Бранислава Нушића, „Народни посланик“  у извођењу Народног позоришта „Зоран Радмиловић“  из Зајечара.

Нушићево позоришно дело „Народни посланик“ говори о политичким приликама  у Србији у време владавине Обреновића. Бави се питањима освајања власти и паланачким парламентаризмом, што га чини актуелним и 100 година након првог извођења.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЗОРАНУ РАДМИЛОВИЋУ

web1_Promocija_NegotinДокументарни филм „Глумчина“ о Зорану Радмиловићу приказан је у Неготину, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, захваљујући сарадњи са Позориштем из Зајечара. Вече сећања на Зорана, заокружено је промоцијом књиге „Успоменар 4 – Чаробњак Радмиловић“, глумца Милана Цација Михаиловића.                                 

Глумац Зоран Радмиловић, обележио је, својим присуством и улогама, другу половину 20. века и с разлогом се каже да је био један од најомиљенијих међу великанима српског глумишта бивше Југославије. У нешто више од 60 минута документарног филма забележена су емотивна, лепа и носталгична сећања познатих глумаца, редитеља, пријатеља и сарадника Зорана Радмиловића на време које су поделили са њим.  

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФИЛМА И КЊИГЕ О ЗОРАНУ РАДМИЛОВИЋУ

web13aУ сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ у среду 4. маја, од 19 сати, биће приређена пројекција документарног филма „Глумчина“, посвећеног гумачкој легенди  Зорану Радмиловићу. У филму „Глумчина“, у режији Владимира Ристића, о великом глумцу говоре: Милан Цаци Михаиловић, Селена Вицковић, Душан Kовачевић, Мира Бањац, Владимир Ђуричић, Братислав Ђорђевић, Сека Саблић, Милош Вешовић, Здравко Шотра, Горан Марковић, Светлана Бојковић, Аљоша Вучковић, Горан Султановић, Новица Никић, Милица Kраљ и Љуба Милуновић.

Филм је рађен у продукцији „Siti grupe“ из Ниша. Копродуцент je  Народно позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2022

web_majskesvecanosti2022У недељу почињу Мајске свечаности

Почев од недеље 8.  до суботе, 28. маја у Неготину ће бити организовани програми у оквиру Мајских свечаности, под покровитељством Општине Неготин. Манифестација почиње Регионалном планинарском акцијом „Стазама Рајачког виногорја“ у организацији ПД „Дели Јован“ и Туристичке организације. Допринос свечаностима, током двадесетодневног трајања, са око 30 програма, даће све установе културе, међу њима и Дом културе „Стеван Мокрањац“, школе, удружења и многи други учесници. Разноврстан програм, различитих садржаја, под називом Мајске свечаности 2022, приређује се у вишедневном трајању, поводом 12. маја, Дана општине Неготин.

web_HristosVaskrs1
Славите Ускрс срцем испуњеним миром, радошћу и добрим здрављем.
Срећан Ускрс, драги пријатељи!
Ваш Дом културе “Стеван Мокрањац”

НЕГОТИНСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У „КОМЕДИЈИ ЗАБУНЕ“

web_3„Комедија забуне“ позоришта „Славија“ из Београда, играна на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ забавила је и насмејала неготинску публику. Комичне сцене комедије из наслова ове позоришне представе, у извођењу сјајне глумачке екипе предвођене Јелицом Сретеновић  изазивале су салве смеха и очекивано донеле добро расположење присутним љубитељима позоришне уметности.

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_recitatori1Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Јована Лекић из ОШ „Вук Караџић“ и Леа Рајић из ОШ „Вера Радосављевић“ , представљаће Борски округ на Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, будући да су освојиле прва места у старијем, средњем и млађем узрасту на Окружној смотри одржаној у Неготину, 14. априла 2022. године.

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА “КОМЕДИЈА ЗАБУНЕ”

комедија-забунеПозоришна представа КОМЕДИЈА ЗАБУНЕ позоришта „Славија“
Булеварска комедија које ће вас насмејати до суза!
Играју: Јелица Сретеновић, Наташа Аксентијевић, Милица Јанкетић, Kатарина Барјактаревић, Немања Јаничић, Пеђа Дамњановић, Саша Јоксимовић, Огњен Дрењанин

Среда 20. април од 20.00 сати
Продаја улазница на билетарници Дома културе радним данима од 09.00 до 13.00 и од 17.00 до 19.00 сати, суботом од 09.00 до 13.00 сати
Цена улазнице 400 динара

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_-opstinska-smotra-2022Најбољи рецитатори општине Неготин за 2022. су Милица Ћосић, ученица  Неготинске гимназије, у старијем узрасту, Јована Лекић, ученица ОШ „Вук Караџић“ у средњем узрасту и Леа Рајић из ОШ „Вера Радосвљевић“, у млађем узрасту.

Они су, на општинском надметању у говору поезије, одржаном у онлајн формату 12. априла,  у Дому културе „Стеван Мокрањац“, у конкуренцији 25 рецитатора, добили највише оцене жирија у саставу: Мр Верица Ракоњац Павловић, професор српског језика и књижевности из Београда, дугогодишњи члан општинских, окружних и републичких такмичења „Песниче народа мог“, Предраг Грбић, глумац, добитник бројних награда у својој области и Мирослав Стојменовић, професор српског језика и књижевности из Зајечара, један од евалуатора уџбеника из српског  језика.

КОНЦЕРТ ВЛАДАНА ВУЧКОВИЋА ПАЈЕ & SPIRITUS MOVENS БЕНДА

VVPaja_1Дом културе „Стеван Мокрањац“ био је у уторак увече стециште љубитеља инструменталне музике  врсног композитора, гитаристе и аранжера Владана Вучковића Паје и његовог „Spiritus Movens“ бенда. Неготинска публика, а чинили су је представници свих генерација, громким аплаузима награђивала је савршено извођење Пајиних ауторских, али и аутентичних обрада чувених рок и етно композиција.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

13. април /СРЕДА/
ШКОЛА МАГИЧНИХ ЖИВОТИЊА,  18.00 сати
Улазница: 250 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 16.00 сати.

14. април /ЧЕТВРТАК/
ФАНТАСТИЧНЕ ЗВЕРИ: ТАЈНЕ ДАМБЛДОРА
,
Отказује се вечерашња пројекција филма из објективних  разлога

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОСЛОВИЦЕ И ИЗРЕКЕ“

web2У организацији Дома културе  „Стеван Мокрањац“ Неготин,   Издавачка кућа 4СЕ  из Београда промовисала је „Пословице и изреке“, књигу 1 из истоимене едиције шест књига, од којих је друга у завршној фази.

Представљање овог интересантног дела, за које је пословице и изреке изабрао Слободан Петровић, а превела их Нина Симић Панић, заокружена је изложбом илустрација, академског сликара Луке Дедића, који је и иначе  својим радом уоквирио саму Едицију  издања „Пословица и изрека“.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

6. април /СРЕДА/
Sonic the Hedgehog 2 /Соников филм
2/,  17.00 сати
Улазница: 250 динара
Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 15.00 сати.

7. април /ЧЕТВРТАК/
Competencia oficial /Званична конкуренција/
,  20.00 сати
Улазница: 300 динара
  Карте се продају на билетарници Дома културе
на дан пројекције
од 18.00 сати.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН

ДОБРО ДОШЛИ

МОКРАЊЧЕВА КУЋА НА ЛИСТИ „АСОЦИЈАЦИЈА КУЋА И МУЗЕЈА ЕВРОПСКИХ КОМПОЗИТОРА“

web1„Асоцијација кућа и музеја европских композитора“, на предлог Јорге Шаминеа, председника Европског центра за музику и још неких званичника из Брисела, као и наших посленика у култури,  постала je богатија за музеј, за сада јединог српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца. Мокрањчева кућа у Неготину је доспела на место које јој с правом и разлогом припада, уз музеје Моцарта, Бетовена, Брамса и других музичких генија, који су стварали у последњим вековима.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОСЛОВИЦЕ И ИЗРЕКЕ“ И ИЗЛОЖБА ИЛУСТРАЦИЈА

web_promocija_NegotinДом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, у сарадњи са Издавачком кућом 4СЕ, у уторак 05. априла од 18.00 сати приређује промоцију  издања „Пословице и изреке“ књига 1, приређивача Слободана Петровића са илустрацијама Луке Дедића.  Промоцију овог занимљивог издања, у галерији Дома културе, прати и изложба илустрација аутора Луке Дедића која ће за посетиоце бити отворена до 15. априла. .

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани