ИЗВОРНЕ ГРУПЕ ИЗ КОБИШНИЦЕ НАЈБОЉЕ НА 47. „КРАЈИНСКИМ ОБИЧАЈИМА“

DSC_0396Изворне групе из Кобишнице, старија и дечија, добитници су диплома за најбоље свеукупно представљање програма на 47. „Крајинским обичајима“  у Штубику. За најлепшу чобаницу проглашена је Софија Ђурић из Штубика.

Други дан  “Крајинских обичаја“ , манифестације изворног народног стваралаштва, која је по 47. пут одржана у Штубику  почео је дефилеом дечијих изворних група учесника традиционалне смотре- из Штубика, Кобишнице, Бучја, Оснића (Буково) и Подгорца (Тимок).

У спомен и сећање на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 212. година, цвеће на споменик палим борцима положиле су делегације Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и  Историјског архива, СУБНОР-а, Општинске организације резервних војних старешина, Борачке организације Штубик, Месних заједница Штубик и Малајнице, КУД“Прераст“и ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика.

Уследио је наступ дечијих изворних група из Штубика, Кобишнице, Бучја, Оснића (Буково) и Подгорца (Тимок )у школском гају и такмичење у народним вештинама. Након дефилеа, својим програмом представиле су се старије изворне група из Штубика и Кобишнице (општина Неготин), Оснића -Буково и Подгорца –Тимок ( Бољевац), Бучја (Бор), Тополнице ( Мајданпек),  Халова и Градскова(Зајечар).

На 47. „Крајинским обичајима“ ревијално су наступили  и старија фолклорна група КУД-а “Стеван Мокрањац” из Неготина  и Ансамбл „Просвета“ из Видина (Бугарска).

Осим диплома за најбоље свеукупно представљање програма на 47. „Крајинским обичајима“  у Штубику, додељена су и признања по појединим категоријама. За најбоље извођење изворне мелодије и изворне песме награђени  су Стефан Радовановић и Иванка Лазаревић из Оснића-Буково, за изворне игре, група из Халова, за казивање умотворина-Славиша Костадиновић из Бучја. Као најбоља оцењена је народна ношња изворне групе из Подгорца-Тимок, док је признање за приказ обичаја припало изворној групи из Бучја.

Када су у питању традиционалне вештине, прва  место у обе категорије припала су представницима Оснића-Букова, за брзо упредање вуне Иванки Лазаревић, док је за кување качамака награђен Нинослав Младеновић. У пастирским надметањима тријумфовали су домаћини из Штубика, Горан Маринковић у потезању пастирског штапа, Дејан Гроздановић у бацању камена с рамена и екипно у надвлачењу конопца. Најбољи је у скоку у даљ био Неша Констандиноћ из Бучја.

У најатрактивнијој тачки,  поред најлепше чобанице 47“Крајинских обичаја“, Софије Ђурић из Штубика, на победничком постољу са лентом прве пратиље нашле су се Тамара Фуцић из Кобишнице, док је друга пратиља Дијана Благојевића из Подгорца-Тимок.

47.“Крајинске обичаје“ свечано је затворила Татјана Панић, задужена за културу и информисање у Општинском већу  Неготина.

Организатор „Крајинских обичаја“ је Дом културе „Стеван Мокрањац“, а суорганизатори Месна заједница Штубик, ОШ“Хајдук Вељко“ и КУД „Прераст“ из овог села.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани