ЗАВРШЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЕХО-МУЗИКЕ“ НЕГОТИНСКОГ ДОМА КУЛТУРЕ

Уметници одушевљени Рогљевом и колонијом

У Рогљеву код Неготина јуче је званично затворена 13. по реду Ликовна колонија Дома културе „Стеван Мокрањац“. На колонији, која од пре 6 година носи назив „Ехо музике“ и ове сезоне,  стварало је десетак уметника из Србије и иностранства. За сликаре из Београда, Миодрага Мишка Петровића и мр Мирjaну Живковић, доцента на Факултету примењених уметности, учешће на Ликовној колонији неготинског Дома културе је  било ново, вредно, искуство. „Специфична по много чему, колонија је захваљујући амбијенту Рогљева и надалеко познатог крајинског виногорја, усагласила афинитете уметника разних генерација, па и теме које смо бирали“, каже  Миодраг Петровић, који је осликао  Рогљевачке пивнице, инспирисан њиховом лепотом и тиме се у каријери сликара дугој готово три и по деценије вратио пејзажу.

Млада Милица Лазаревић, дипломирани сликар из Прокупља  на колонијама учествује тек 2-3 године, али ће ову памтити, како наводи, због амбијента у коме су радили, пријатних домаћина и колега са којима је било задовољство дружити се и размењивати искуства. Мр Перица Донков, професор Факултета уметности Универзитета у Нишу је, такође, одушевљен „Дуњиним конаком“, кућом породице Ђорђевић у којој су одсели, њеном историјом, вредним и насмејаним домаћинима али и организаторима колоније из Дома културе. Уз Душанку Ботуњац, академског сликара из Неготина, учесник овогодишње  Ликовне  колоније „Ехо музике“ је био и млади сликар из Мексика , Рablo Muñoz, што је овој манифестацији дало међународни карактер.

Учесници Колоније  неготинског Дома културе  били су и вајари Миле Симић из Ниша, Вера Станарчевић из Београда и уметница из града домаћина, Исидора Живковић, који су стварали  скулптуре од  аутентичног материјала, камена пешчара, са ширег простора Крајине.

У оквиру овогодишње Ликовне колоније Дома културе „Стеван Мокрањац“, у Рогљеву, од 28. јула до 5. августа, предавања у оквиру музиколошке радионице: „Музика и вузуелне уметности у различитим историјским епохама“, одржала је мр Јелена Арнаутовић, музиколог из Београда.

Радове уметника са овогодишње колоније „Ехо музике“, прва ће видети неготинска публика, 15. септембра на традиционалној изложби, у оквиру  47. Фестивала уметничке музике –  Мокрањчеви дани.

Колонија која је пре две године пресељена из Вратне у село Рогљево је оправдала очекивања организатора и била је веома успешна, каже мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“. Велику подршку њеној организацији и ове године пружила је ХЕ „Ђердап 2“, која као друштвено одговорно предузеће већ дуже од једне деценије помаже њено али и одржавање музичког Фестивала „Мокрањчњви дани.

                                       Јованка Станојевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани