КОНЦЕРТ СРПСКОГ ХОРА „СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ“ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

web4Претпоследњег фестивалског дана публику у Неготину одушевио је својим наступом зрењанински хор „Свети Серафим Саровски“ који делује при Храму манастира „Свете Меланије Римљанке“ у Зрењанину. Чланови овог камерног ансамбла, који постоји од 1995. године, су професионални хорски певачи и диригент, који су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду, Народном позоришту у Београду и на Академији уметности у Новом Саду.

На свом репертоару Хор има најлепше нумере српских и руских аутора и опус национално родољубивих песама. У Неготину су наступили први пут и представили се композицијама Кедрова, Малашкина, Чеснокова, Матвиенка, Кастаљског, као и песмама Исаије Србина, Стевана Мокрањца. Фестивалска публика могла је да чује и пробране козачке, руске народне песме и напеве.
„Морам да кажем у име својих певача и своје лично име да смо заиста задовољни вечерашњим концертом из више разлога. У овом саставу смо први пут у Неготину, неколицина нас је била пре више десетина година, као певачи различитих хорских ансамбала, али као Хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина вечерас смо први пут. Тиме нам је драже што смо певали у светом Храму, јер се ради о духовном концерту, духовној тематици која је доминантно заступљена у програму и онда певање у Храму има посебну инспирацију. То је данас, надам се, публика могла да осети и да доживи. Када се догоди таква размена енергије између публике и нас, ми кажемо једну кратку дефиницију а то је, да је концерт успео“, рекао нам је Божидар Црњански, диригент Хора „Свети Серафим Саровски“.
Концерт у неготинском Храму Свете Тројице завршен је композицијом „Многаја љета“ и вишеминутним аплаузом којим је публика, осим за врхунско извођење целог ансамбла, наградила и сјајне солисте: тенора Александра Толимира, баса Милоша Милојевића и баритона Предрага Шепеља. Осим ове тројице уметника, наступили су и тенори Чедомир Радловачки и Божидар Црњански и бас Владимир Кусало.
Одушевљена публика прилазила је по завршетку концерта члановима ансамбла, да уз честитке, пита и хоће ли се наставити сарадња са Мокрањчевим градом?
„Надамо се да ово неће бити једино гостовање у вашем граду и да ћемо следећи пут направити неки другачији тематски концерт, такође на радост и корист публике и свих оних који посећују све ове Дане, Неготин и цео овај крај“, каже Божидар Црњански.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани