СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У НЕГОТИНУ

web2

На Савиндан, 27. јануара на великој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ Српска православна Црквена општина Неготин, организовала је, традиционално, Светосавску академију.

Програм је Химном Светом Сави, отворио Хор Цркве Свете Тројице са диригентом Светланом Кравченко. У препуној сали Дома културе беседио је протонамесник Марјан Керчуљ, архијерејски намесник неготински:
- Када би ме неко питао ко је то Свети Сава, шта бих му казао? Вероватно једну суштину да је Свети Сава глас хиљаду деце која данас славе и радују се, одјек звона са Врачара, неизрецива радост Студенице, икона у џепу српског војника, камен у Студеници, кивот Светог Стефана Дечанског, умирући глас мајке која теши своје дете, непрегледна и плодна поља, новорођенче и старац. Још бих му рекао да је то наш осмех, молитва, наш ген, нешто што овоземаљским вредностима не можеш да купиш, не можеш да тргујеш са тиме, не можеш да преведеш и преобликујеш. Можеш да застанеш, умириш душу и да чујеш тиховање и схватићеш да Свети Сава, то смо сви ми.

Богат културни програм, са око 400 учесника извели су ученици неготинских основних школа, ђаци Неготинске гимназије, Техничке школе, Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“ Буково, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, малишани Предшколске установе „Пчелица“, студенти Високошколске јединице Неготин врањског Педагошког факултета, етно групе „Мариника“ и „Класје“ , чланови КУД „Стеван Мокрањац“ и Дечији и Хор Цркве Свете Тројице.

У име Српске православне Црквене општине Неготин, којој је техничку подршку у организацији Светосавске академије пружио неготински Дом културе, просветним радницима и образовним и културним институцијама уручене су захвалнице за сарадњу на реализацији програма а најмлађи учесници су даривани светосавским пакетићима.

На крају Светосавске академије учесницима и присутним посетоцима Светосавске академије обратио се епископ тимочки Иларион, који је између осталог рекао:
-Децо светосавска, одавде треба да одете радосни, ревносни, утврђени у вери православној, у вери хришћанској, а то, ако имате у себи, неће бити тешко, да испунимо и реч нашег блаженопочившег патријарха Павла да лако будемо људи ако будемо најпре божији људи и божије слуге јер бити слуга божији је највећи дар и највећа част коју човек може да прими овде на земљи.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани