„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

Niti_tradicije-1Мокрање – место Мокрањчевог порекла поново је ове године остварило везу са Фестивалом. Програм „Нити традиције“ започео је у овом крајинском селу полагањем венаца на спомен обележје – бисту композитора Стевана Стојановића Мокрањца постављену пре тачно десет година, када је Фестивал обележавао век и по његовог рођења. Представља копију бисте, рад вајара Милована Крстића, која је још 1939. године постављена у централном градском парку у Неготину. Ово знамење је мештане Мокрања и обавезало да учине све како би се име и дело Стевана Стојановића Мокрањца преносили на генерације које долазе.

Фолклорна основа Мокрањчевог стваралаштва била је добар и битан разлог, а жива традиција народне уметности у овом крају добра и широка подлога да се „Мокрањчеви дани“ од самог почетка свог трајања вежу и за фолклор и да укључе разне његове видове и манифестације. Једна од полазних идеја у покретању Фестивалa била је веза са неготинским вашаром или сабором, који је у то време у великој мери био стециште изворне народне уметности – музике, игре, рукотворина и других садржаја. Програм „Нити традиције“ у име незаборава на корене Мокрањчеве уметности у порти цркве Свете Тројице у Мокрању, својеврсним саборовањем, подсећа нас на време прошло, које и данас, у највећој мери, оживљавају аматери – кључни чувари народног блага и традиције.
„Можда су нам села све старија, али Мокрање чува традицију и памти. Овим програмом ево већ 11 година настојимо да покажемо да дух Мокрањца и његове породице и даље живи. Поносни смо на чињеницу да је Мокрањац као знак везаности за породично порекло, носи као друго презиме управо село Мокрање“ – каже за Хронику фестивала Прес центра „Мокрањчеви дани“ Станоје Петровић, преседник КУД-а „Мокрањац“.

У једночасовном програму приређеном у порти Мокрањске цркве посетиоци су били у прилици да поред домаћина КУД-а „Мокрањац“ (са солистима Денисом Чурићем на труби, Драгијем Николићем на фрули и Слободаном Недељковићем на дромбуљи), виде и наступе културно-уметничких друштава „Бањица“ из Кривеља (са солистима певачима Смиљом Фуфановић и Станом Германовић, Стефаном Радовановићем на фрули и здравичарем Властом Бачиловићем) и „Јовица Јанковић-Турку“ из Манастирице (са вокалном солисткињом Андријаном Јовановић и Новицом Стоимировићем на виолини). Аплаузе бројне публике у оквиру програма „Нити традиције побрао је и млади кавалиста и гајдаш Милан Дуцић из Зајечара.

Мокрањци су, у шта су се последњих година могли уверити и учесници и гости Фестивала, добри домаћини, спремни да путнике намернике дочекају како доликује. И овога пута, уз богат културно-уметнички програм, посетиоцима су понудили и традиционално народно послужење.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани